Nekategorizirano

Se nam obeta nov, še hujši pritisk ilegalnih migrantov na Evropo!

Danes smo v tujem tisku, predvsem v turškem, grškem in  delno bolgarskem, zaznali in prebrali, da Turčija dovoljuje sirskim beguncem migrantom, da potujejo naprej, kar pa dejansko pomeni nov naval na evropske države, posledično temu zahodnoevropske države.  

Situacija na turško-sirski meji se spet zaostruje. Posebej in/ali prav zaradi tega, ker so na področju mesta Idliz  v sirski provinci Hatai,  kjer turška oblast z vojsko podpira upornike zoper uradno sirsko vlado. V tem delu Sirije je turška vojska bila ob 33 vojakov, ki so bili ubiti s strani provladnih sirskih sil. Iz taistih delov Sirije se je proti Turčiji napotilo 920 tisoč civilistov. Turki oziroma uradna oblast,  so sporočili, da novih civilistov ne morejo več sprejemati v svojo državo, da težko obvladuje sedanjih 3,6 mio razseljenih oseb iz Sirije. Za tiste pa, ki so v Turčiji pa, neuradno sicer tudi očitno, Turčija v prihodne ne namerava  ustavljati bežeče civiliste na poti proti Evropi.  

Turčija bi naj po dogovoru z Evropsko unijo izpred štirih let, omejevala  priliv migrantov in beguncev proti EU ter zato tudi prejemala  ogromna sredstva za skrb za nekaj milijonov Sircev. Zelo malo bi jih naj bilo v taboriščih na jugu Turčije, morda nekaj čez  100 tisoč, vsi ostali pa so po velikih mestih, kjer se jih težko nadzoruje in brez vpogleda v stanje se lahko manipulira  z njimi, denarjem  za njih ter tudi z zlorabo in podrejanjem ter ostalim nečloveškim ravnanjem. Obenem to bi naj povzročalo Turkom  ekonomsko izčrpavanje ter politične napetosti v sami državi.

In kaj  potem?

Stara dobra praksa Turkov, pritisk na Evropo. Pritisk za še, za še več  denarja.

To pa so naredili, za vajo, tedni ko so brez posebnega truda, po pisanju bolgarskega Dnevnik.bg., celo z pomočjo Turkov in plačanimi prevozi so naenkrat tukaj, oziroma tam, na njihovih mejah. To da se praviloma gre proti Zahodni Turčiji, potem pa na najbolj devastiran grški otok Lezbos, je znano od prej, ampak so jih dobili, pripeljane, poponoma sveži, negovani z urejenimi potovalkami v provinco Edirne, globoko v Evropskemu delu Turčije.
Pa tudi proti Grčiji  proti Evrosu, blizu turško-grški meji in naprej proti Trakiji  na severovzhodu  Grčije. Nekateri tuji dopisniki ali manjše  časnikarske hiše, pravijo da imajo vsi kar potrebujejo za na pot, celo karte kam morajo iti. Najprej je Evropa. Celo so zaznali skupino ,ki se je želela najprej prebiti , seveda ilegalno v Bolgarijo pa so bili ustavljeni, ko pa jim ni uspelo so krenili proti Grčiji.

Uradno  s turške strani naj ne bi bilo  nobenih sprememb v politiki Turčije, kot navaja vir iz turškega zunanjega ministrstva za grški Katimerini, vendar taisti vir priznava, da  nekateri od  migrantov iskalcev zatočišča v Turčiji zaskrbljeni zaradi razvoja dogodkov povezanimi z njihovo usodo, da so se samoorganizirano premikati proti turškim zahodnim mejam, kar pomeni  največji del proti Grčiji in Bolgariji . V primeru poslabšanja stanja pa pomeni samo povečanje prej omenjenega pritiska na zahodne meje ali z drugimi besedami na EU.

V dani situaciji in okoliščinah imamo skrb na   kavdrat. Doma, v Evropi problem, priprava in organiziranje v boju z morebitno pandemijo koronavirosom in odgovorom nanj, in tole, pa ki je  virus drugačen vrste, bolj trdoživ in ki se potuhne samo ob konkretni milijardi evrov, ali bomo priča še enemu nekontroliranemu valu migrantov, beguncev, ekonomskih migrantov, potencialnih teroristov, islamistov in še kaj.

Evropa predrami se!

Vir v pomoč: dnevnik.bg, CNNTurk

Mogoče vam bo všeč