Nekategorizirano

Boxmark Kidričevo: prestrukturiranje proizvodnje zahteva prezaposlitve in tudi odpuščanja

V skladu s projektom prestrukturiranja so v kidričevskem Boxmarku prvim 157 delavcem danes razdelili sklepe o odpovedi pogodb o delu. Skupaj bodo do konca aprila odpustili 288 delavcev.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Marjan Trobiš generalni direktor Boxmark Leather, s 1450 zaposlenimi enega večjih zaposlovalcev v Podravju, so v okviru napovedanega prestruktiriranja proizvodnje, ki bo zajelo kakih 900 zaposlenih, 250 delavcev v preteklih tednih že premestili znotraj proizvodnje, nekaj deset delavcev premestitev na druga delovna mesta še čaka, danes pa so sklepe o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi razdelili 157 zaposlenim. Vsem odpuščenim delavcem v podjetju bodo nudili vso strokovno pomoč, povezali so se tudi z zavodom za zaposlovanje, njegovi predstavniki so danes odpuščenim delavcem svetovali kar v prostorih Boxmarka.

Sklep o temeljiti prenovi proizvodnih programov, o opuščanju delovno intenzivnih programov z nizko dodano vrednostjo in uvedbi programov z visoko dodano vrednostjo, so po besedah prvega moža Boxmarka Trobiša sprejeli zaradi razmer na globalnem trgu avtomobilske proizvodnje, ki se vse bolj ohlaja, posledično pa tudi zaradi desetmilijonske izgube, ki so jo pridelali leta 2018. V zadnjem letu jim jo je uspelo prepoloviti, letošnje leto pa naj bi končali že v pozitivnih številkah. “Smo pred podpisom za nas izredno pomembne pogodbe na področju izdelave sedežev za letalsko industrijo, seveda pa naš glavni partner ostala avtomobilska industrija, a te dni, tudi zaradi širjenja koronavirusa, že čutimo določena negativna dogajanja na trgu,” je dejal Trobiš.

Korenito prestrukturiranje podjetja, z opuščanjem delovnointenzivne proizvodnje za avtomobilsko industrijo, v Boxmarku nadomeščajo s širitvijo na letalsko industrijo, kjer že dosegajo zelo dobre rezultate in po kakovosti sodijo v sam svetovni vrh. “Z novimi programi in tehnologijami ne bo več potrebne toliko delovne sile kot doslej,” je razložil prvi mož Boxmarka, ki se ne strinja z oceno, da je danes črni petek za družbo, pač pa gre za “spomladanske spremembe” v podjetju, ki bodo zaposlenim zagotovile delo tudi v prihodnje. Že danes se na slovenskem trgu delovne sile zaman ozirajo po razvojnih inđženirjih, potrebovali bi jih kakih dvajset. Programe, ki jih opuščajo v Kidričevem, bo Boxmar preselil v BiH, kjer je cena delovne sile vseeno nižja kot v Sloveniji. 

Proces programskega, proizvodnega in tudi kadrovskega preoblikovanja bodo po besedah direktorja Trobiša v kidričevskem Boxmarku sklenili s koncem aprila, ko naj bi na Zavodu za zaposlovanje pristalo še 288 dosedanjih sodelavcev. 

Pri odločanju o seznamu odpuščenih so bili po njegovih zagotovilih pozorni tudi na socialno plat in so se razšli s takimi, ki si bodo, ali pa so si morda že, lažje našli novo zaposlitev. Pogovarjali so se z vsakim posebej, že od januarja pa tudi s sindikatom, s katerimi so tudi skupaj postavili kriterije odpuščanja.

Po besedah Marjana Trobiša ni bojazni, da bi se Boxmark poslovil iz Kidričevega.  “Podjetje je v Sloveniji prisotno že 27 let in bo tako tudi ostalo,” je še dodal Trobiš. 

Mogoče vam bo všeč