Enota Luna pred sanacijo (Foto: M.Fabić, vir MOP)
izobraževanjeLokalno

Še ena spodbudna novica: V petek začetek sanacije zemljine v vrtčevskih enotah Iskrica in Luna

Ministrstvo za okolje in prostor bo v petek začelo s sanacijo onesnažene zemljine v enoti Iskrica vrtca Zarja in enoti Luna Vrtca Anice Černejeve. Glavna gradbena dela bodo potekala v času jesenskih počitnic, torej prihodnji teden. Izvajalec gradbenih del bo pri zamenjavi zemljine upošteval vse varnostne ukrepe. Starše otrok, ki obiskujejo omenjena vrtca, in bližnje stanovalce, prosijo za razumevanje in strpnost.

Takoj po zaključku gradbenih del v enotah Iskrica in Luna bo ministrstvo začelo s sanacijo zemljine v enoti Center Vrtca Tončke Čečeve in na otroškem igrišču na Savinjskem nabrežju. Dela bodo končana predvidoma v marcu 2022.

Prihodnje leto bo Ministrstvo za okolje in prostor izvedlo sanacijo še na igriščih enote Gaberje Vrtca Tončke Čečeve, enote Sonce Vrtca Anice Černejeve in enote Čira Čara Vrtca Zarja. Na Mestni občini Celje so zelo veseli, da se Dogovor o sanaciji onesnažene zemljine na območju vrtcev v Mestni občini Celje, ki sta ga sklenili občina in ministrstvo februarja letos, uresničuje. Gre namreč za projekt, ki pomembno prispeva k zagotavljanju zdravega okolja naših najmlajših.

Z zamenjavo onesnažene zemljine so na Mestni občini Celje z lastnimi sredstvi začeli leta 2017. V želji, da otrokom zagotovijo varno igro na vrtčevskih igriščih, so najprej zamenjali zemljino na igrišču vrtca Tončke Čečeve na Hudinji, nato pa še na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu. Projekt je bil zahteven in kompleksen, vendar so ga kljub temu, da so na tem področju orali ledino, izpeljali strokovno. Leta 2019 je projekt prevzelo Ministrstvo za okolje in prostor. Doslej je saniralo štiri igrišča in sicer v enotah Ringaraja, Živ-Žav in Mehurček Vrtca Zarja ter v enoti Mavrica Vrtca Anice Černejeve.

Vrednost pogodbenih del za izvedbo sanacije vrtcev v letu 2021 znaša dobrih 1,2 milijona evrov  medtem ko bo sanacija vseh celjskih javnih vrtcev po oceni ministrstva stala okoli 3 milijone evrov, ki bodo v celoti zagotovljena iz državnega proračuna.

Ni nikoli odveč poudariti da se vsa dela ki so odvisna od prožnosti in prilagodljivosti ter odzivnosti  resornih ministrstev,  še posebej od nastopa   aktualne vlade, se odvijajo hitreje in brez dodatnih zavlačevanj.  To na koncu koncev potrjujejo tudi službe pri MO Celje,  ki imajo sodelovanje za zgledno, intenzivno, odzivno in učinkovito.

Vane T. Costa

Vir v pomoč: MOC

(Foto: M.Fabić, vir MOP)

Mogoče vam bo všeč