Nekategorizirano

Še en dosežek Celja na katerega so lahko ponosni vsi Celjani-Severna vezna cesta v uporabi prav kmalu

Mestna občina Celje je s pomočjo sredstev iz evropskega kohezijskega sklada zgradila severno vezno cesto, 500 metrov dolgo dvopasovnico, ki bo zagotovila najkrajšo povezavo med Novo vasjo in Ostrožnim ter bo bistveno razbremenila promet v bližnjih stanovanjskih naseljih. Konec oktobra je bil tehnični pregled. Predvidevajo, da bo uporabno dovoljenje pridobljeno do konca tega novembra, ko bodo severno vezno cesto odprli za promet  in predali namenu in uporabi.

S prometnega vidika, menijo na občini,  je ta cesta za mesto izjemno pomembna, kakor tudi za novo stanovanjsko sosesko v Dečkovem naselju, kjer občina skupaj z družbo Nepremičnine Celje gradi šest večstanovanjskih objektov in garažno hišo. V novem stanovanjskem naselju bo svoj dom dobilo okoli 400 Celjanov, zato je dobra in urejena cestna infrastruktura-torej tudi nova severna vezna cesta na tem območju še kako pomembna.

S samim  projektom izgradnje severne vezne ceste in z ureditvijo infrastrukture za kolesarje in pešce so začeli lansko  jesen. Zgrajeni sta tudi dve novi krožišči. Prvo krožišče povezuje severno vezno cesto s Cesto na Ostrožno,  drugo pa je zgrajeno na križanju s Cesto v Lokrovec. Pomembno je, ker je na tem območju umirja promet in zagotavlja večjo prometno varnost ter večjo pretočnost.  Z  projektom    je sočasno urejeno  odtekanje stoječih vod, plinovod in telekomunikacijsko omrežje, postavljena je nova javna razsvetljava in urbana oprema. Z novima avtobusnima postajališčema bo omogočen  mestni potniški promet. Zasajenih  bo 119 javorjev, tako da to območje ne bo samo varno iz prometnega vidika, temveč tudi zeleno.  Gradbena dela je izvajalo podjetje VOC Celje, d. o. o.

 Vrednost projekta Izgradnja severne vezne ceste z infrastrukturo za kolesarje in pešce  znaša nekaj več kot 1,7 milijona evrov. Na Mestni občini Celje pričakujejo, da bodo še letos in prihodnje leto od Ministrstva za infrastrukturo prejeli okoli pol milijona evrov iz evropske kohezijske politike.

Na novo zgrajeno severno vezno cesto  je  tudi most na Cesti v Lokrovec, ki je zgrajen  že lansko leto.   Pred tem je bil na tem mestu star in dotrajan most, ki je bil preozek in je stal prenizko nad vodotokom. Nov, sodoben most z obojestranskim pločnikom je protipoplavno ustrezen in višinsko prilagojen severni vezni cesti. Lokalnemu prometu osebnih vozil bo omogočal najhitrejši dostop preko severne vezne ceste do uvoza za stanovanjsko sosesko Dečkovo naselje – DN 10.  Investicija je stala nekaj manj kot 264.000 evrov. 

 Še razlog več za  zadovoljstvo z nečem, ki bo izboljšalo kvaliteto bivanja, prometa in dobrega počutja Celjanov in Celjank. To ne pomeni da bo sedaj nastopila pavza. Nasprotno. Z vsakim dosežkom se »apetiti«  in razmišljanja o naslednjih izboljšanjih  ali dviga življenjske ravni v knežjem mestu povečujejo.  To pomeni da je treba temu prisluhniti in s časom to spremeniti v neko bolj otipljivo obliko za nadaljnje obravnave. Z dnem odpiranja, ki bo upajmo  da kmalu, se bo Celje in tisti, ki Celjankam in Celjanov, pohvalili z še enim biserom  na ogrlici uspeha.

Vane T. Costa

Slika: MOC

 

Mogoče vam bo všeč