Nekategorizirano

Makedonska pot v EU. Trasirana pot v neuspeh in politični prepad Makedonije.

Bipolarna politična motnja Zaeva bo dokončno pokopala kakršno koli perspektivo Makedonije.

Znotraj istega leta, časovnega okvirja, miselnega sklopa in  aktualnega političnega  cikla si privošči mož iz Murtina naslednje:

1.      Mi smo v tem dogovoru( z Bolgarijo) sprejeli, da imamo skupno zgodovino.

2.      O istem, pa na nekem verjetno volilnem shodu: »bodimo pametni, mi v resnici nimamo dogovor s katerim smo sprejeli skupno zgodovino.

Na  kaj vas to spominja? Na človeka ki nima politično in  sicer urejeno vedenjsko in mentalno podstrešje. Ali je to genetsko? Ali še na kakšen drugačen odklon, morda deviacija?

Zaev  po vsem tem in še čem, je videti kot bipolarna oseba, lažnivec, ki podcenjuje inteligenco državljanov pred volitvami in po njih, manipulira s sosedi pred in po “bratskih” sestankih z njimi in naredi nepopravljivo škodo nacionalnim interesom Makedonije in makedonskega ljudstva!

Tale ki danes opravlja vlogo predsednika Vlade S.R. Makedonije, politični nekonsistentnež  in prevrtljivec, posledično temu tudi škodljivec za Makedonijo in vsega pozitivno makedonskega doseženega do sedaj sporoča(6. november),  z najbolj  možnim umazanim političnim in moralnim obrazom da:« Imamo prvo blokado Bolgarije«.

V petek so iz sosednje Bolgarije poslali ne preveč prijazno sporočilo, prvi korak pristopnih pogajanj na poti v EU  je bil blokiran. »Danes je bil kršen člen 2 Pogodbe. To je prvi neprijeten občutek ob tej kršitvi s strani Bolgarije. Biti moramo razumni in spor rešiti prijateljsko«, meni  premier Severne Makedonije Zoran Zaev. Ja »prijatelj« vseh Makedoncev, si grešil ko si svoje politične »hlače« spustil pod kolena in obrnil proti tvojemu velikemu prijatelju Boyku Borisovu, ki sem ga na lastna ušesa slišal  ko pravi da »Zoran je naš človek, bomo uredili tako kot je treba«. Od tod pa do kapitulantskega odnosa  do prizadevanj in sočasno vazalskega do Bolgarije ni daleč. Naravnost nezaslišano in grozovito je slišati, kar ne pomeni prebaviti izjavo med objemanjem z taistim  batkom Boykom (op. Boyko Borisov, premier Bolgarije) ko reče v  jeziku gostitelja:  »Nie sme  si sashto«( ali Mi smo isto).  Kaj sta v bistvu dosegla, bolj zase dogovorila »požarnikar« ali gasilec Boyko  in »zelenjadar« Zoran,  ne vemo,  in ali njun dogovor izhaja iz časov njunih privatnih businessov, tudi to še ne vemo. O tem bomo morda nekoč nekaj zvedeli.  Da se ni sam vrgel pod prvi »politični« vlak so krivi celo  sami Makedonci,  prebivalci Makedonije, apatični od vsega kar se dogaja ali ne dogaja, posebej za preživetje njih samih.

Zamujena priložnost za vsaj dve  generaciji

Ob tej »zgodovinski« priložnosti ko so le »dočakali« sicer brez fanfar se da ugotoviti, ne ugotoviti ampak potrditi  kdo je največji sovražnik Makedonije in Makedoncev samih .Točno to, sovražnik.. Odnosi z “njimi” so zdaj na najnižji ravni in storili so vse, da so to uresničili.  Ker to znajo, sicer  pa ni težko pri politikih kova Zaeva.  Vsaj pol stoletja bo trajalo, če ne več,  da se popravi škoda, ki so jo naredili v svoji zvezi, če sploh. Narod, ki že vse življenje živi z različnimi iluzijami, tako se konča. Zgrešili so zgodovinsko priložnost. Makedonija je zamudila tudi to, v tem času ko je čakala na Grški »ausweis« ali osebno dovolilnico  za  pristop k morebitni kasnejši pridružitvi EU, da postane nek osrednji »balkanski«Liechtenstein« brez potrebe, da bi se prilagajala z zemljepisnimi ali kakršnimi koli drugimi in drugačnimi  dodatki.

Popuščanje po »ZZ-jevo« je najprej upognitev hrbta, potem pa klečanje pred nekom ki niti to izrecno ne zahteva ampak logika podložnika, ki jo ima v sebi zgoraj omenjena oseba. To da je politiko vzel zase kot sredstvo za doseganje najbolj nizkotnih zasebnih  ciljev  obenem pa onesnažiti v največji možni meri tudi  socialno in mentalno klimo v Makedoniji,  pa je nedopustno.

Ne glede na zapoznelost dejanj ki bi se mogle in morale zgoditi mnogo prej pa je nujno zamenjati  »političnega« vlakovodjo, prav tako tračnice in na koncu izrisati novo traso,  ki bo najprej peljala in pripeljala Makedonijo in Makedonce in vsi ki jo imajo za svojo, srčno in zadnjo izbiro, do  cilja ki se mu reče lastno samo spoštovanje in integriteta. Brez tega in brez voditelja ali voditeljev ki to ne bo zmogel, ne bo šlo.

Zbudi se in zravnaj se Makedonijo!

 

Vane T. Costa

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč