Nekategorizirano

Se bo v avgustu zaprla meja s Hrvaško?

“Vnesenih primerov je malo, štiri, pet, šest v zadnjem tednu. Niso velike številke. Zaznali smo, da imamo problem z vnosom, nekaj časa je trajalo, da smo ukrepali, raznos je bil tolikšen, da je sledilo razširjanje znotraj države. Očitno ukrepi, ki veljajo, za rdeče države, učinkujejo,” je na novinarski konferenci vlade dejala vodja strokovne skupine za spopadanje s covidom-19 dr. Bojana Beović. 

Trenutno je na Hrvaškem 749 aktivnih primerov, kar pomeni, da imajo le še 18,4 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev.
Na Hrvaškem so predvsem veseli informacij iz glavnega mesta, kjer so v zadnjih 24-tih urah zabeležili dva nova primera okužbe. Še vedno imajo sicer 176 aktivnih primerov, 417 ljudi je v samoizolaciji.

V zadnjih 24-tih uraj je bilo na območju Istrske županije opravljenih 181 testov na novi koronavirus, trije so se izkazali za pozitivne. Pri dveh osebah je šlo za bližnji kontakt z obolelo osebo. Ena od novih okuženih je oskrbovanka doma za ostarele v Pulju. Na območju Šibeniško-kninske županije imajo šest novih okužb, trije od teh so bili v samoizolaciji kot kontakti obolelih oseb.

V Dubrovniško-neretvanski županiji imajo štiri nove primere, mlajša ženska iz Župe dubrovačke in moški z bivališčem v Bosni in Hercegovini naj bi se okužila v Bosni, za mlajša moška iz Dubrovnika in Metkovića pa še ugotavljajo, kje sta se okužila.  V Osješko-baranjski županiji so zabeležili dva nova primera, ena oseba je umrla. V Vukovarsko-sremski županiji imajo dve novi okužbi, na območju Zadarske županije eno. Gre za žensko s stalnim prebivališčem v Zagrbu, kjer bo tudi preživela karanteno, so sporočili pristojni. Na območju Ličko-senjske županije so se medtem pohvalili, da že 20-ti dan zapored ne beležijo novih okužb.

“Negativen test ne pomeni, da niste okuženi, ampak da tisti hip ne izločate virusa. Negativen test vam lahko da lažno upanje, da niste okuženi, greste na zabavo, kjer izločate virus in okužite druge. To ni zanesljiva metoda. Tudi pri nas želimo imeti test, ampak tak test bi dobil tretjino okuženih. Šest dni je povprečno inkubacijska doba in dva dni prej se prične izločati virus,” je opozorila Beovićeva. 

V zadnjih dneh in tednih se o Hrvaški pojavlja veliko govoric. Predvsem o zapiranju meje zaradi precejšnjega števila okuženih s koronavirusom. Med njimi je tudi velika možnost, da se bo predvidoma okoli 15. avgusta (približno 14 dni pred začetkom pouka v šolah) meja z južnimi sosedi zaprla.

Mogoče vam bo všeč