Nekategorizirano

Hrvati so skoraj že obupali! Nižajo cene, gostov pa vse manj!

Hrvaška je zaradi obale in jadranskega morja priljubljena destinacija za mnoge tujce, tudi Slovence, ki vsako poletje množično odhajajo tja na poletne počitnice. A letos je Hrvatom koronavirus prekrižal načrte, turistična sezona je pičla, mnoge namestitvene kapacitete pa prazne.

Kot je pokazala anketa Hrvaške gospodarske zbornice, ima tretjina od nekaj več kot 2000 anketiranih kar za 80 odstotkov manj rezervacij kot v preteklem letu. Približno 95 odstotkov pa ima na splošno številne odpoved rezervacij, čeprav je tri četrtine sobodajalcev turističnih apartmajev znižalo cene.
Kot piše 24sata, je anketa med lastniki turističnih sob pokazala, da ima večina v prvih šestih mesecih za približno 6500 evrov izgub, do konca leta pa naj bi te dosegle tam do 13 tisoč evrov na posameznega lastnika. Samo šest odstotkov jih je povedalo, da nimajo znatne škode oziroma izpada dohodka. Večina tistih, ki oddaja sobe, je upokojencev, katerim pomemben del preživetja predstavlja dohodek od oddaje sob turistov.

Kapacitete pa ostajajo na pol prazne, navkljub nižanju cen. Cene sob in apartmajev so znižali med 20-30 odstotkov ali celo od 40-50 odstotkov (apartmaji), medtem ko je za najem celotnih hiš za počitnikovanje na Hrvaškem v večini treba odšteti enako vsoto kakor v letu 2019.  

Mogoče vam bo všeč