Nekategorizirano

SDS in SLS sta proti izključitvi Fidesza iz EPP, Tonin NSi bi mu zamrznil članstvo

Po poročanju Demokracije imajo slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP), različna stališča glede morebitne izključitve madžarskega Fidesza iz desnosredinske politične družine. V SDS izključitvi odločno nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP, tudi v SLS menijo, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami. 

“SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu,” so zapisali v SDS. Dodali so, da “ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz in ne njegovi kritiki”.

Da so odločno proti izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP, so  izpostavili tudi v zunajparlamentarni SLS. Ob tem so vse akterje pozvali k pogovoru in dialogu. Dodali so, da verjamejo, da so pred skrajno odločitvijo o izključitvi še možni umiritev strasti, pogovor in konsenz znotraj EPP. “V SLS ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami,” so še poudarili.

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.

Peterle in NSi na različnih bregovih

Orbanu in stranki Fidesz se je v bran postavil tudi evropski poslanec NSi Lojze Peterle. Po njegovem “Orban uporablja besede, kot so družina, narod, identiteta, celo krščanstvo, kar je za  zahodnoevropski glavni tok  to nezaslišano in nazadnjaško.” Po Peterletovem mnenju bi bilo bolj pametno razviti resen dialog o temeljnih vprašanjih, tudi o identiteti, kot držati Orbana stalno na prangerju.

V nasprotju s Peterletom pa je predsednik NSi Matej Tonin v današnji izjavi za javnost poudaril, da se morata Orban in Fidesz odločiti, ali želita biti del EPP ali ne. “Če želijo biti del največje evropske politične družine, je jasno, da je v njej nesprejemljivo, da svojo politično kampanjo gradiš na netočnih dejstvih oz. z napadi na svoje kolege znotraj te politične skupine,” je dejal. Zato bo NSi po njegovih besedah 20. marca predlagala, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP.  

Mogoče vam bo všeč