Nekategorizirano

SB Celje : Odvzem brisov na COVID in ambulanti za paciente ZD Celje, ZP Vojnik, Štore in Dobrna

Pravkar so sporočili iz SB Celje da zaradi pojava okužbe pri zaposleni  Splošni bolnišnici Celje, na Oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo ter posledičnih samoizolacij sodelavcev, ki so bili z njo v tesnem stiku, bomo do preklica teh ukrepov, na tem oddelku izvajali le nujne zdravstvene preglede in posege.

Zaradi poslabševanja epidemiološke situacije v celotni regiji od začetka septembra 2020, v skladu z usmeritvami Ministrstva za zdravje in ponovno vzpostavitvijo statusa SB Celje kot COVID bolnišnice s 16. 9. 2020, je SB Celje, po predhodni seznanitvi vodstev zdravstvenih domov v regiji z nastalo problematiko, le-te pozvala k reorganizaciji obravnave prebivalcev s sumom na COVID19.

Že od 21. 9. 2020 dalje je organizacija obravnave COVID pacientov (odvzemi brisov, COVID ambulante za odrasle in otroke) vzpostavljena v okviru zdravstvenih domov, medtem, ko SB Celje zagotavlja obravnavo v okviru Urgentnega centra Celje za vse COVID paciente iz regije, ki potrebujejo specialistično obravnavo.

Za  vse paciente, ki imajo izbranega osebnega zdravnika oz. pediatra v ZD Celje, ZP Vojnik, Štore in Dobrna je vzpostavljena točka za odvzem brisov vse delovne dni v tednu med 7. in 15. uro. Ob pojavu zdravstvenih težav je potrebno najprej vzpostaviti telefonski kontakt z ambulanto posameznega izbranega osebnega zdravnika oz. pediatra, ki bo zagotovil naročilo na odvzem brisa in po pridobitvi rezultata tudi zagotovil obravnavo v COVID ambulanti. Po opravljenem pregledu je, v primeru težjega zdravstvenega stanja, predvidena obravnava na specialističnem nivoju v Urgentnem centru Celje.

Ker se posamezni pacienti še vedno oglasijo neposredno v Urgentnem centru Celje z informacijo, da nimajo izbranega osebnega zdravnika, iz ZD Celje sporočajo , da je pri njih možno vpisovanje novih pacientov. Vse potrebne informacije se dobijo na telefonski številki 03 543 40 00, ob delovnikih med 7. in 19. uro.

V času dežurne službe  je zdravstvena obravnava pacientov, pri katerih je postavljen sum na COVID in potrebujejo zdravstveno obravnavo v navedenih terminih, izbranega osebnega zdravnika pa imajo v Zdravstvenem domu Celje (in ZP Vojnik, Dobrna in Štore), zagotovljena v okviru Urgentnega centra Celje. Na vhodu je vzpostavljena epidemiološka triaža, ki zagotavlja ustrezno usmeritev pacientov (COVID in NE COVID) in usmeritev v dežurno ambulanto za odrasle oz. otroke. V okviru teh obravnav bo po presoji zdravnika tudi odrejen odvzem brisa na COVID19.

V vseh akutnih poslabšanjih zdravstvenega stanja, kjer nastopijo hujše zdravstvene težave, pa je potrebno poklicati na telefonsko številko 112, kjer bo dispečer na osnovi posredovanih podatkov, zagotovil ustrezno nujno medicinsko pomoč.

Tukaj ni šale, ob ponovnem izbruhu oziroma poslabšanja epidemiološke slike, v Celju in njegovi okolici,  je treba upoštevati vsa navodila , dosedanja in osvežena. Kar bo poslabšanja bo zaradi tega ker je preveč tistih ki ne upoštevajo ali ne dovolj vse ukrepe in interna navodila  na podlagi priporočil, bodo težave od vseh ne od neodgovornih.

Obraniti  je treba   zdravje  vseh in ustaviti je treba ta trend razraščanja in širjenja COVID 19. Zdaj je  odločilen čas za odločno  zoperstavljanje ponovnega pandemičnega širjenja.

 Vzemite resno  vse ukrepe COVID 19!

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč