Nekategorizirano

Satelit TRISAT pripravljen za vesolje

(Maribor, 10. februar 2020) – Ekipa TRISAT, ki jo sestavljajo člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in podjetja SkyLabs d.o.o., je v minulem tednu v čisti sobi podjetja SAB Aerospace s.r.o. v Brnu opravila zadnje tehnične priprave za polet v vesolje.

Satelit TRISAT se je od integracije v izmetni nosilec nahajal v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space na Nizozemskem, sedaj pa je bil pripeljan v Brno na Češkem z namenom nadaljnje integracije s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS, ki ga bo 23. marca 2020 v vesolje ponesla nosilna raketa VEGA iz Francoske Gvajane. Zadnje tehnične priprave so vključevale preizkus stanja baterij po sedemmesečnem premoru in ponovno polnjenje. Baterije satelita TRISAT so v odličnem stanju, hkrati pa je ekipa izkoristila časovno okno za nadgradnjo zvezdne mape v vgrajeni programski opremi za sledenje zvezd. Po uspešno zaključenih tehničnih pripravah satelita TRISAT, je bil ta skupaj s svojim izmetnim nosilcem nameščen na strukturo SSMS, ki bo z letalom prepeljana v Francosko Gvajano za končno integracijo na nosilno raketo VEGA.

Ekipa je bila pohvaljena za izjemno profesionalno opravljeno delo s strani integratorjev, hkrati pa je satelit TRISAT požel veliko pozornosti glede stopnje miniaturizacije sistemov in tehnične dovršenosti. Objavo fotografij je odobrilo podjetje ArianeSpace. Ob tem se ekipa TRISAT ponovno iskreno zahvaljuje Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za vso izkazano podporo, Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije ter Radioamaterski zvezi Slovenije za vso izkazano podporo in pomoč pri mednarodni koordinaciji frekvenc, mariborskemu podjetju Riedl Aerospace za izdelavo aluminijastih delov satelita, podjetju Balmar za pomoč pri mehanskih simulacijah strukture satelita, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za podpis podpornih pisem in Zavarovalnici Sava (takratna Zavarovalnica Maribor) ter Novi kreditni banki Maribor za finančno pomoč na začetku projekta.

Mogoče vam bo všeč