Nekategorizirano

Poslanska skupina SDS: Šabederjevo zdravstveno ministrstvo naj v povezavi s korona virusom sprejme ustrezne zaščitne ukrepe

Poslanska skupina SDS je danes na predsednika odbora za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali pripravljenost Slovenije na koronavirus.
V poslanski skupini SDS izpostavljajo, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) z razglasitvijo koronavirusa kot globalne grožnje javnemu zdravju nedavno dvignila stopnjo pozornosti in s tem zavezala države, da aktivirajo svoje načrte pripravljenosti, če jih še niso.

Po doslej znanih podatkih je bilo 99 odstotkov okužb z omenjenim virusom zabeleženih na Kitajskem, vendar pa se v zadnjih dneh širijo poročila, da so prizadete tudi druge države. Med drugimi so okužbe s koronavirusom zabeležili v Avstraliji, na Filipinih, Hongkongu, Indiji, na Japonskem, Južni Koreji, Kambodži, Macau, Singapurju, na Tajskem in Vientamu. Tudi v Evropi so do danes okužbo z omenjenim virusom potrdili v Franciji, na Finskem, v Italiji, Nemčiji, Belgiji in Španiji. Nove okužbe so v teh dneh potrdili tudi na ladjah za križarjenje pred obalo Japonske in Hongkonga. Japonske oblasti so potrdile 130 okužb pri potnikih ladje za križarjenje, ki je obstala pred obalo Japonske. Na ladji, ki je v karanteni, so tudi slovenski državljani, ki pa, kot so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, ne kažejo znakov okužbe.

V poslanski skupini SDS opozarjajo, da številne države svojim državljanom že svetujejo, naj ne potujejo na Kitajsko, več letalskih družb pa je začasno prekinilo povezave z azijsko silo. Več držav je celo prepovedalo vstop kitajskih državljanov, predvsem tistim, ki prihajajo iz Wuhana.

Vrsti držav, ki so zaradi novega koronavirusa poostrile ukrepe, sta se pridružili še ZDA in  Avstralija.

Ameriški minister za zdravstvo je izbruh koronavirusa razglasil za javno zdravstveno krizo in ukazal karanteno za vse ameriške državljane, ki se vračajo od tam. Predsednik Donald Trump pa je z izvršnim ukazom prepovedal vstop v ZDA vsem tujcem, ki so v zadnjih dveh tednih potovali na Kitajsko. Ameriški državljani, ki se vračajo iz kitajske province Hubei, kjer je mesto Wuhan, bodo v karanteni dva tedna. Avstralija je sporočila, da prepoveduje vstop vsem nedržavljanom, ki v državo prihajajo iz Kitajske, avstralski državljani, ki so bili na Kitajskem, pa bodo morali za dva tedna v karanteno.

Podobne ukrepe je v minulih dneh sprejelo že več držav, med njimi Italija, Singapur in Mongolija. ZDA, Japonska, Velika Britanija, Nemčija in druge države pa so izdale priporočila svojim državljanom, naj ne potujejo na Kitajsko.

Na izbruh koronavirusa so se odzvali tudi turistični ladijski prevozniki, ki so sklenili prepovedati vkrcanje na svoje križarke potnikom in članom posadke, ki so se v zadnjih 14 dneh zadrževali na Kitajskem. Ladjarji so zaradi koronavirusa v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) tudi preoblikovali, spremenili ali ukinili proge križarjenj.

Na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer zatrjujejo, da dogajanja v zvezi s koronavirusom spremljajo in da so na različne scenarije pripravljeni. Dodajajo, da v Sloveniji večjih sprememb glede tega virusa ni, da pa so doslej obravnavali dva suma okužbe in ju tudi ovrgli. Na NIJZ obenem državljanom svetujejo, naj preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko, hkrati pa odsvetujejo tudi vsa potovanja v provinco Hubei s prestolnico Wuhan in na ostala območja, kjer je vzpostavljena karantena zaradi epidemije.  Ob tem pa v poslanski skupini SDS opozarjajo, da niti UKC Ljubljana niti katerakoli druga bolnišnica v Sloveniji nimajo prostorov za izolacijo v najstrožjem tehničnem smislu. Bolnišnice lahko zagotovijo izolacijo zgolj v sobah s predprostorom, kjer je možno zračenje in kjer je bolnik ločen od ostalih.

Glede na ukrepe, ki jih v zvezi z omenjenim virusom sprejemajo druge države in glede na to, da se virus hitro širi ter je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, predlagatelji sklica nujne seje odbora za zdravstvo zahtevajo, da se na seji podrobneje in celovito spregovori o pripravljenosti Slovenije na omenjeni virus.

Po opravljeni razpravi pa v poslanski skupini SDS predlagajo sprejem naslednjih sklepov:

1.        Odbor za zdravstvo nalaga Vladi RS in Ministrstvu za zdravje RS, da dnevno poročata in seznanjata javnost o morebitnih sumih na okužbo s koronavirusom (2019 – nCov) v Sloveniji.
2.        Odbor za zdravstvo nalaga Vladi RS in Ministrstvu za zdravje RS, da v roku dveh dni javnosti predstavita načrt aktivnosti, povezanih s sumom okužbe s koronavirusom (2019 – nCov).
3.        Odbor za zdravstvo nalaga Vladi RS in Ministrstvu za zdravje RS, da nemudoma obvestita vse izobraževalne ustanove, bolnišnice, domove za starejše, občine, itd. ter vse ustanove, kjer se zadržuje večje število oseb in lahko hitreje pride do prenosa virusa, o postopkih varovanja pred prenosom virusa, o znakih obolelih s koronavirusom (2019 – nCov) in dejavnostih ob morebitnih znakih obolenja pri posameznikih.
4.        Odbor za zdravstvo nalaga Vladi RS in Ministrstvu za zdravje, da takoj poskrbita za dodatne kapacitete za morebitne okužene (dodatne postelje, prostori za izolacijo, respiratorne maske..)

Mogoče vam bo všeč