Nekategorizirano

Saša Arsenovič, kako se počutiš, ko te tvoji izdajo? Osel gre enkrat na led, Arsenovič drugič!

Po poročanju Večera, sicer hišnega medija mariborskega župana Saše Arsenoviča, mariborskemu županu niti v drugem poskusu  ni uspelo prepričati dovolj mestnih svetnikov za spremembo občinskega statuta. Na majskem rednem zasedanju mestnega parlamenta je dobil 29 glasov podpore, potreboval pa bi jih vsaj 30.

Tokrat je soglasje skušal doseči kar z dopisno sejo mestnega sveta, vendar so mu podporo odrekli kar v koaliciji. Spremembe statuta, ki bi županu omogočila imenovanje še četrtega podžupana, niso podprli svetniki Liste kolesarjev in pešcev, Liste za pravičnost in razvoj, Melita Petelin ter Tatjana Frangež (Levica).

Rezultat glasovanja je celo slabši kot na majski seji, saj je Arsenovič zbral le 26 glasov podpore. Za spremembo statuta pa je zanimivo znova glasoval SDSov odpadnik Zvone Zinrajh, presenetljivo pa tudi trije svetniki  Liste Andreja Fištravca. Za spremembo statuta občine je potrebna dvotretinjska in ne navadna večina, kar pa Arsenoviču tudi v drugo ni uspelo zagotoviti. Bo pač morala Alenka Iskra, članica Židanove SD, še kar nekaj časa počakati na položaj mariborske podžupanje.

“Po tehtnem razmisleku smo se se glasovanja vzdržali. V četrtek zvečer smo imeli dolgo razpravo, v okviru katere smo ugotovili, da se statuta občine res ne bi smelo spreminjati na dopisni seji. Starosta slovenske politike France Bučar je rekel, da se ustavo, če se jo že spreminja, spreminja s tresočo roko. Enak odnos je torej treba imeti tudi pri spreminjanju kateregakoli temeljnega akta, pa tako tudi lokalne skupnosti. Neke standarde demokracije je enostavno nujno potrebno spoštovati in preko tega v tem primeru pač nismo mogli,” je povedal vodja svetniške skupine Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar, so zapisali pri Večeru. 

Županu torej že drugič ni uspelo. Počasi bi lahko začel razmišljati o tem, v kolikšni meri so njegovi koalicijski parnerji držali figo v žepu, ko so februarja podpisovali koalicijsko pogodbo. 

Mogoče vam bo všeč