Nekategorizirano

VIDEO: 28 let po tem: se še kdo spomni Josefa Šimčika?! SDS in VSO se ga vsako leto na dan njegove tragične smrti!

Mineva 28 let, kar smo postali samostojna in na demokratičnih temeljih oblikovana država Slovenija. Gre za obletnico, ki kar sama po sebi kliče, da se dogodkov, zlasti pa ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali pri ključnih procesih osamosvajanja, nekateri žrtvovali tudi največ, to je lastno življenje, spomnimo z globokim spoštovanjem.

Kajti, bili so domoljubi, ki jim ni bilo mar za lastno življenje, saj so se, tudi goloroki, postavili po robu agresorski jugoarmadi. Prva žrtev vojne za Slovenijo je padla na današnji dan, 24. maja 1991 v Mariboru. Dan prej je skušala JLA zasesti 710. učni center TO v bližnjih Pekrah, razorožiti in aretirati prvo generacijo prostovoljcev. Napetost med TO in JLA je skorajda dosegla vrelišče, agresorju se je po robu postavila tudi množica civilistov iz Peker in Maribora.

V popoldanskih urah 24. maja  je iz kasarne vnovič krenila kolona oklepnih vozil, ki jih je skušala ustaviti goloroka množica zavednih Mariborčanv. Med njimi tudi Josef Šimčik, ki je končal pod kolesi oklepnika.

Tudi oba govorca na današnji komemorativni slovesnosti pred spominsko ploščo Josefu Šimčiku, Robertu Hvalcu in Borisu Adamu na Ljubljanski cesti v Mariboru, državnozborski poslanec SDS mag. Dejan Kaloh in nekdanji mariborski župan in kandidat skupne liste SDS in SLS na nedeljskih evropskih volitvah, sta se vprašala o zgodovinskem spominu Slovencev na čas osamosvajanja in na vse tiste domoljube, ki so za samostojno in demokratično Slovenijo v boju zoper agresorsko JLA prispevali največ, svoje življenje. 

Slovenci, dokler bomo obstajali kot narod, moramo ohranjati spomin na te ljudi, sta si bila enotna Kaloh in Kangler. 

VIDEO:

Mogoče vam bo všeč