Nekategorizirano

ŠARČEVA VLADA MARIBORU VZELA SKORAJ 4 MILIJONE EVROV

Dvig povprečnin občinam je tudi zaveza Janševe vlade, s katero so se koalicijske stranke zavezala s koalicijsko pogodbo.

V DZ RS je bil obravnavam 2. protikorona zakon. V njem pa sprejet odlok o dvigu povprečnin za občine, kar se je doreklo že v koalicijski pogodbi. Šarčeva vlada je v svojem mandatu takemu odloku nasprotovala. S tem pa je občine pahnila v še večjo krizo. Številni župani so še v času Šarčeve vlade, stranki SDS izkazali podporo pri dvigu povprečnin, zanimivo da vmes ni bilo nekaterih županov SD in ostalih levih strank. Danes vlada Janeza janše popravlja zakon in dviga povprečnine.

Maribor bo tako dobil kar 3.906.511 evrov več denarja, oziroma skupno 69.942.796 evrov.

Občina Murska sobota bo deležna 653.159 evrov več, oziroma skupaj 11.694.258 evrov.

Ob tem je predsednik vlade Janez Janša povedal:

“Se pravi z njim (z 2. proti krona zakonom op.a.) dvigamo tudi povprečnine za občine, ki so roko na srce v času te epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo, veliko stvari, ki so omogočile, da je življenje kolikor toliko potekalo normalno, kjer vseh teh omejitev, je rezultat dobrega delovanja lokalne samouprave oziroma pravilnih odločitev na občinskem nivoju. In se županom in vsem, ki so bili vključeni v to aktivnost v razmerah, s kakršnimi se prej nikoli še soočali, še enkrat iskreno zahvaljujem. Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje, dočim – bomo skušali v nadaljevanju – vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopada z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti, seveda nasloviti posebej.”

Poslanec SDS Dejan Kaloh je ob tem povedal:

  “PKP2 je naslovil problem prenizkih razvojnih sredstev na ravni lokalne samouprave, zato se z njim dviga tudi povprečnina za občine, ki so v času epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo,” pravi poslanec SDS Dejan Kaloh. “Naj poudarim, da so to sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno delovanje iz naslova zakonsko določenih nalog.”

 “S sprejetjem zakona se bo povprečnina dvignila iz 589,11 na 623,96 eura na prebivalca občine. Mestna občina Maribor bo tako prejela 3.906.511 evrov več na letni ravni, kar je precejšnji znesek. Za Maribor je to izredno dobra novica,” pravi Kaloh.

 “Tako bo lahko mestna uprava Maribor s tem denarjem, če se bo z njim ravnalo preudarno, poskrbela za številna področja, ki rabijo dodatno financiranje: komunala, ceste, kultura, vrtci, šole. Ob ogromni zadolženosti MOM to pomeni tudi, da se bo v prihodnje lahko precej manj zadolževala. Desna vlada pod vodstvom Janeza Janše je z dvigom povprečnin v PKP2 še enkrat več dokazala, da misli z enakomernim razvojem Slovenije zelo resno, slovenske občine pa so brez izjeme prejele nedvoumen signal, da aktualna vlada še kako razume njihovo pomembno vlogo pri zagotavljanju vsakodnevnega servisa za občane in s tem povezane finančne potrebe,” je povedal poslanec SDS Dejan Kaloh.

 

 

Mogoče vam bo všeč