Nekategorizirano

S koncem epidemije Covid 19 je dr. Vinko Gorenak sklenil s pisanjem “kriznih ocvirkov,” 14. je zadnji!

Z današnjim dnem je konec epidemije, s tem pa tudi konec pisanja mojih »Kriznih ocvirkov«. V nadaljevanju boste, na tej spletni strani, lahko prebirali moje komentarje o aktualnih političnih in družbenih razmerah v državi, tako kot ste to navajeni že vse od leta 2008. Pa pojdimo k zadnji izdaji »Kriznih ocvirkov«.

 – Ste že slišali za ime Anuška Delić? Niste. Ne trudite se z Google, ker niste zamudili prav ničesar. Menda gre za novinarko, ki se zadnje čase skupaj s svojo četico »medijskih ubijalcev«, angažira na spletnem portalu imenovanem »Oštro«. Da gre za skupino praktično džihadistično navdahnjenih levih »medijskih ubijalcev«, vam ni potrebno posebej pojasnjevati. Kdo jih financira niti ni toliko pomembno, denarja vsaj Anuški Delić pač ne manjka, saj je njen partner Franci Zavrl, solastnik agencije Pristop, ki je tik pred nastopom tretje Janševe vlade, z državo za svetovanje sklenil kar dva milijonska posla. Toda tudi to ni tisto na kar vas želim opozoriti. Opozoriti vas želim na razmišljanje in  pisanje Anuške Delić. Ta je pred dnevi na Twitter profilu modrovala takole: »Ta vlada ni bila izvoljena na volitvah, ampak je rezultat mešetarjenja s potrditvijo v DZ«. A vidite to medijsko laganje in sprenevedanje? Ja katera vlada pri nas ali v svetu je pa izvoljena na volitvah? Prav nobena. V parlamentarnih demokracijah, zlasti tistih s proporcionalnim volilnim sistemom kakršen je naš, je vlada vedno stvar koalicijskih pogajanj po volitvah. Vlado praviloma sestavi največja parlamentarna stranka, ki je na volitvah dobila največ. Ni pa to nujno. Leta 2018 je na volitvah zmagala SDS, vlado pa so sestavili tisti, ki so na volitvah dejansko izgubili. Takrat Anuške Delić to niti slučajno ni motilo, Šarec pač ni »mešetaril«, če uporabim njen izraz. Je pa »mešetaril« Janša, ki je vlado sestavil 2020, čeprav je na volitvah zmagal že leta 2018. Poniglavo sprenevedanje Anuške Delić, ki tako izvaja »medijske umore«.
 – Seje v Državnem zboru so vse bolj podobne cirkusu. Do leta 2014 so potekale veliko bolj resno in odgovorno. Takrat pa je vodenje DZ prevzel Milan Brglez in stvari so šle samo še navzdol. Nedopustno je, da katerikoli predsedujoči ali seji DZ ali seji kateregakoli delovnega telesa, dopusti po več ur proceduralnih predlogov, ki to sploh niso ampak so preprosto žaljenje in laganje. Kako je mogoče, da predstavniki Levice, prednjačita Kordiš in Tomičeva, drugi pa ne zaostajajo veliko, preprosto obtožujejo vlado, da krade in laže. Svetel vzor je lahko vodenje Odbora za delo, ki ga sedaj vodi Eva Irgl. Tisti, ki ste gledali sejo njenega odbora preteklo sredo preko cele noči, ste lahko videli, da je seje mogoče voditi strpno in odgovorno, brez da bi kdorkoli kogarkoli žalil. To v tem sklicu DZ lahko uspe le Evi Irgl. Kako elegantno je utišala predstavnike Levice s Kordišem na čelu in na koncu so se ji opozicijski poslanci celo zahvaljevali za korektno vodenje seje. Čestitam Eva.
 – Poslanec SD Matjaž Nemec – Nitka je ta teden ostro protestiral.  To, da ima vsak dan na zalogi kakšen protest ali več njih proti naši vladi že vemo. Ta teden se je ostro spravil na italijansko vlado. Ta je namreč na mejo s Slovenijo poslala vojsko, ki bo pomagala njihovim karabinjerjem pri varovanju meje. Kot, da to ne bi bila pravica Italije. Ta zgolj ščiti svoje meje pred ilegalnimi migranti, ki prihajajo iz Slovenije, sicer tega nebi počela. Če torej ilegalni migranti iz Slovenije nebi vdirali v Italijo tam ne bi bilo ne njihovih karabinjerjev, še manj pa vojakov.  Toda Matjaž Nemec – Nitka se seveda spreneveda. Pred tedni je naravnost kričal, kako Slovenija ne sme napotiti svoje lastne vojske na mejo s Hrvaško, kjer bi lahko skupaj s policijo učinkoviteje varovala našo južno mejo pred ilegalnimi migranti. Ne to pač ne. Realnost pa je jasna, če bi naša vojska skupaj z našo policijo učinkovito varovala južno mejo, ilegalni migranti iz Slovenije nebi vdirali v Italijo in nobene potrebe po italijanski vojski na meji ne bi bilo. Toda, um in razum Matjaža Nemca – Nitke pač tega ne dojame.
 – Tanja Fajon – nekateri so ji nadeli vzdevek »Orbanovka«, pa ne zato, ker bi madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana oboževala, ampak zato ker ga neprestano napada in žali, je te dni v soju žarometov. Menda je »nova voditeljica SD«, menda je »bodoča predsednica vlade« in še bi lahko naštevali. Dejan Židan šef SD je namreč odstopil in kot je dejal je »njo zaprosil, da bi bila njegova naslednica«. Si zamislite kakšno sprenevedanje in kakšno medijsko laganje. Fajonova seveda uradno ni nobena nova »voditeljica SD« še zdaleč pa ne »bodoča predsednica vlade«, vse to so floskule, ki jih prodaja SD in jih mediji nekritično širijo. Če je Židan odstopil, potem je Fajonova podpredsednica stranke, ki stranko vodi do kongresa, ki bo izvolil novega predsednika ali predsednico, seveda lahko njo, toda danes pač ni »nova voditeljica« SD na kar je opozoril nekdanji član in dober poznavalec SD Aljuš Pertinač, nekdanji predsednik SD Igor Lukšič pa dodal, da Fajonova pač »ni material za voditeljico«. Ampak vljudnost je vljudnost, četudi je politična. Tanji Fajon sem na TW profilu čestital. Takole sem zapisal: »V želji, da stranko SD iz skrajne levice, ki tekmuje z Levico za manjšino glasov, popeljete na pota klasične evropske socialne demokracije v vseh pogledih, vam čestitam  in vam želim vse dobro«.  Odgovora nisem dobil. Pretekli petek pa sem jo srečal pred DZ, rokovala sva se in spomnil sem jo na čestitko, na katero mi ni odgovorila. Dejala je da je bilo čestitk ogromno in da bo pogledala. Danes je nedelja, zahvale za čestitko pa še vedno ni. Tudi prav. Toda vrnimo se k Dejanu Židanu. Če mislite, da je odstopil kar tako iz ljubega miru se seveda hudo motite. Temu niti slučajno ni tako, toda o tem kdaj kasneje.
 – Za Društvo novinarjev Slovenije ste že slišali. Če ne drugače pa takrat kadar pišejo kakšna pisma v Evropo in se hudujejo nad strašnimi pritiski vlade na njihovo svobodo. Tega ne počno le sedaj ko je SDS v vladi, to počno tudi takrat, ko je SDS v opoziciji. Prav nič jih ne moti, če kak levi politik (recimo Bratuškova) toži njihovega člana ali fotoreporterja. Levi politiki se nad njimi lahko tudi znašajo, tudi žalijo jih lahko in nič hudega, saj so njihovi oziroma so oni v službi njih. Najmanjši namig kogarkoli iz SDS pa je že deležen njihove protestne izjave in obširnega laganja v tujino. Tak primer je tudi kava za poslanca Levice Miho Kordiša. Novinar A kanala Aleksander Pozvek je namreč po celonočni seji Odbora za delo DZ, pozvonil na vrata stanovanja Mihe Kordiša in mu prinesel kavo. Kavo si je torej zaslužil Kordiš, ki je celo noč napadal in tudi žalil Evo Irgl in ne ona, ki je Kordiševe žalitve prenašala. Sredi dopoldneva je vrata odprla njegova partnerka in kavo prijazno sprejela, Kordiš pa je novinarju na FB zagrozil, da se kaj takega nikoli več ne zgodi. No neodvisni novinarji niso protestirali niti v Sloveniji, nobenega pisma niso napisali v Evropo, sploh pa se niso vprašali ali njegova partnerka zakonito biva z njim (stanovanje je last DZ in poslanec je dolžan prijaviti bivanje kogarkoli pri njemu).

Preprosto utihnili so, grožnje levih politikov so pač dovoljene. So pa zato zaprosili vlado za finančno pomoč v teh kriznih časih. Vlada o tem še ni odločala. Še dobro, da na vladi nimam pravice glasovati.

Mogoče vam bo všeč