potopisSlovenijaTurizem

S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji – Kočno nad Zgornjo Polskavo

Nadaljujemo s serijo potopisnih opisov krajev z naslovom S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji – ki jih bo vsako sredo za vas pripravil gospod Boris Jurak. (intervju z njim najdete na https://vfokusu.com/intervju-boris-jurak-nemirni-sportni-duh-ki-potuje-in-raziskuje/) Veselimo se odkrivanja »(manj) znanih in čudovitih slovenskih krajev«.

Kočno je čudovita majhna pohorska vasica sredi neokrnjene narave. Šteje približno 20 domačij s 85 prebivalci.

Slika 1: Kočno na Zg. Polskavo

Leži na vzhodni strani Pohorja na okoli 500 metrih nadmorske višine na južni strani reke Polskave. Prebivalci se ukvarjajo predvsem s kmetijstvom, največ s poljedelstvom, z živinorejo, sadjarstvom in vinogradništvom.

Vas je idilično urejena in je pravi etnološki muzej na prostem. Po vasi je razstavljeno staro kmečko orodje, stroji in pripomočki, ki so jih nekdaj uporabljali na kmetijah v Kočnem in okolici.

Slika 2: Kočno na Zg. Polskavo

Na začetku vasi lahko vidite vprežni plug, s katerim so včasih orali njive s pomočjo volov ali konjev.

Malo naprej je brusni stroj.

Ko nadaljujete pridete do kovačije, kjer si lahko ogledate kovaško orodje in nekaj kovaških izdelkov. Zraven je tudi orodje drvoseka.

Le nekaj korakov naprej je kmečka izba, v kateri lahko vidite, kakšna je bila oprema v hiši.

Če nato zavijete desno, se vam bo odprl pogled na velik kozolec toplar in prireditveni prostor.

Slika 3:  Kočno na Zg. Polskavo

Toplar gosti tudi stalno razstavo starega kmečkega in gospodinjskega orodja, ki si jo lahko ogledate v drugem nadstropju.

Naprej cesti je izvir in ob njem korito, v katerem so napajali živino, zraven pa so postavljena vedra, s kakšnimi so včasih nosili vodo iz izvira domov. Na ogled je tudi oprema, s katero so včasih gospodinje prale perilo .

Čisto blizu je spomenik padlim partizanom, ki so bili doma iz naše vasi, malo naprej pa na steni hleva lahko vidite orodje za obdelovanje zemlje.

Slika 4: Kočno na Zg. Polskavo

Malo naprej si lahko ogledate orodje za peko kruha, ki so ga pekli vsakih nekaj dni in je bilo to včasih zelo pomembno opravilo.

Ko nadaljujete sprehod po vasi, pridete do strojev za obdelavo žita. Vidite lahko slamoreznico in mlatilnico.

Vaščani že mnogo let skrbijo za urejenost vasi. Leta 1988 je bila vas nagrajena s turističnim nagljem, leta 1989 z zlato vrtnico in leta 1993 s priznanjem za lepo urejen kraj.  Leta 2006 je prejela priznanje za najlepšo slovensko vas.

Slika 5:  Kočno na Zg. Polskavo

Pod vasjo se nahaja velik prireditveni prostor z nogometnim igriščem, odbojkarskim igriščem in kozolcem toplarjem. Kozolec je star več kot 120 let, odlično ohranjen in gostuje stalno razstavo starega kmečkega in gospodinjskega orodja. V kozolcu je mala kuhinja, prostor za druženje, prostor za razstave in prostor za prireditve ob slabem vremenu. Kozolec je bil popolnoma prenovljen leta 1993.

Slika 6: Kočno na Zg. Polskavo

Vas Kočno je tudi odlična izletniška točka.

Od Zgornje Polskave, kjer lahko pustite avto, je oddaljena dobra 2 km, potem pa lahko nadaljujete pot skozi razpostavljeno naselje Kalše do Maroltove jelke, ki je bila posebnost Pohorja, saj je bila najdebelejša jelka v Sloveniji. Rastla je v zgornjem delu doline potoka Bistrica pri vasi Urh. Maroltova jelka je bila visoka 43,86 m in imela obseg v prsni višini 605 cm. V najboljših časih je vsebovala dobrih 42 m³ lesa. Njeno starost so ocenili na 250 let. Žal se je zaradi starosti in požara deblo zrušilo, še pa vedno leži ob mestu, kjer je nekoč stala.

Slika 7: Kočno na Zg. Polskavo

Nato nadaljujete pot do Smolarjevega mlina ali do bolnišnice Jesen, ki je Nemci med 2. svetovno vojno niso odkrili.

Slika 8:  Kočno na Zg. Polskavo

Lahko pa preprosto po cesti nadaljujete do Šmartna na Pohorju, ki je oddaljeno 6 km.

Slika 9:  Kočno na Zg. Polskavo

ZANIMIVOST:

Nad vasjo Kočno, ki je bila pred leti razglašena za najlepšo slovensko vas, mirno počivajo razvaline gradu GROMBERG (GROMPERK). Zgrajen je bil v 10. stoletju, prvič se ga omenja leta 1164. Dobro je nadzoroval prihod morebitnih sovražnikov in uspešno kljuboval napadom Turkov. Najhuje so ga prizadeli kmetje v svojem uporu v 17. stoletju.

Ko danes obiščete razvaline na vrhu strmega hriba nad naseljem Kočno pri Zgornji Polskavi, si težko predstavljate mogočnost nekdanjega gradu.

Znameniti grad je navdihnil Antona Ingoliča, da ga je uporabil za prizorišče svojih romanov PRADEDJE in GORELE SO GRMADE.

Avtor teksta in fotografij: Boris Jurak

Vabljeni da obiščete Kočno nad Zgornjo Polskavo in spoznate še kaj novega in zanimivega ter skrivnostnega.

Potopis o kraju Oplotnica lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-kraj-oplotnica/

Potopis o Bistriškem vintgarju lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-bistriski-vintgar/

Potopis o kraju Laporje lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-kraj-laporje/

Potopis o ribnikih Pragersko lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-ribniki-pragersko/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:potopis