potopisSlovenijaTurizem

S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji – kraj Oplotnica

Začenjamo s serijo potopisnih opisov krajev z naslovom S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji – ki jih bo vsako sredo za vas pripravil gospod Boris Jurak. (intervju z njim najdete na https://vfokusu.com/intervju-boris-jurak-nemirni-sportni-duh-ki-potuje-in-raziskuje/)

Veselimo se odkrivanja »(manj) znanih in čudovitih slovenskih krajev«.

Oplotnica je naselje na jugovzhodnem obrobju Pohorja, ob cesti Slovenske Konjice – Lukanja – Lovrenc na Pohorju.

Oplotnica je središče občine Oplotnica. Starejši deli naselja so bili zgrajeni ob prehodu istoimenskega potoka iz pohorske tesni na ravnico, novejši deli pa ob cestah proti Čadramu, Slovenski Bistrici in Slovenskim Konjicam. Naselje se je razvilo na stičišču obdelovalnega območja (vinogradništvo, sadjarstvo) in gozda, kot tržno naselje za kmetijske pridelke in les. Pogonsko moč potoka so uporabljale fužine, kovačnice, žage in mlini.

Slika 1: Motivi iz okolja Oplotnice

Kraj Oplotnica je prvič omenjen leta 1182, takrat je štajerski vojvoda Otokar VI. (Otokar Traungavski) podaril žičkemu samostanu kmetijo v Oplotnici. Iz 11. stoletja naj bi izvirala tudi prvotna graščina. Leta 1213 se v listinah omenja oplotniški vitez Sibot, prvi in tudi edini po imenu znani član tukajšnje plemiške rodbine. V Oplotnici je že v začetku 13. stoletja obstajal lokalni samostanski urad (pristava). V lasti Žičkega samostana je bila Oplotnica celih 600 let, do leta 1782, ko je cesar Jožef II. z dekretom ukinil samostan.

Slika 2: Del parka v Oplotnici

Graščino so v 11. stoletju zgradili Oplotniški gospodje. Leta 1182 so jo v dar od vojvode Traungavskega dobili žički menihi. V prvih letih 17. stoletja so kartuzijani pozidali sedanji dvorec, ki so ga imeli v posesti vse do leta 1782, ko je cesar Jožef II. z dekretom ukinil samostan. Leta 1826 je graščino od verskega sklada kupil knez Weriand von Windischgrätz in v lasti te rodbine je bila vse do konca II. svetovne vojne oz. do leta 1945, ko je bila podržavljena. V graščini so bila stanovanja uradnikov, ki so vodili steklarno, lesno podjetje, opekarno in gozdove.

Slika 3: Spomenik borcev NOB kot del parka v Oplotnici

Ob graščini se nahaja gospodarsko poslopje, ki ima arhitektonske značilnosti 17. stoletja, kot so arkadni loki, grebenasti oboki, graščina pa je ohranila tudi del obzidja ter nekaj redkih dreves nekdanjega parka. Po letu 1945 je bila v graščini šola, nato pa stanovanja.
Najlepši del graščine je prav gotovo kapela z izjemno dobro ohranjeno štukaturo, ki spada med najkvalitetnejša tovrstna dela na slovenskem Štajerskem. Štukatura je delo italijanskih mojstrov iz let 1635-1640. Posebno mesto v kapeli pripada še kovani pregradi, ki je lep primer kovaštva iz 17. stoletja.

Slika 4: Pralni stroj naših babic in mam ob potoku Oplotniščica v parku Oplotnici

Majhen park v središču prav tako majhne Oplotnice, ob razigranem potoku Oplotniščica, preseneti pogled na zajeten in očitno bogat dvorec. Graščina Oplotnica se imenuje tudi Žički dvorec, saj so ga v svoji častitljivi 600 – letni zgodovini zgradili kartuzijani iz Žičke kartuzije. Občina Oplotnica se je njegove celovite prenove lotila leta 2010.Pročelje graščine krasi baročna skulptura svetega Janeza Krstnika, ki bi naj bila po I. svetovni vojni prepeljana iz Žičke kartuzije.

Slika 5: Oplotniška graščina

Del graščine je čudovita kapela, ki jo odlikujejo najlepše štukature na stropu v tem delu države, povezujejo pa jih z grobnico cesarja Ferdinanda II. v Gradcu. Nekoč bogato opremljena kapela je imela oltar, posvečen Devici Mariji, pa tudi bogato opremo in zbirko oljnih slik.

Posebno znana je bila od nekdaj kovana ograja, ki je še vedno ohranjena.

Na tem delu Oplotnice so bili najdeni tudi arheološki ostanki rimskih naselbin – najbolj opazna sta kipa poganskih bogov Jupitra in Mitre ter poganski tempelj.

Slika 6: Cerkev SV. Janeza Krstnika v Čadramu -Oplotnica

Oplotnica bi se naj takrat imenovala Belo mesto, med domačini pa se šušlja, da je mesto obsegalo trikratno velikost današnjega in se kasneje skrivnostno pogreznilo.

Oplotniška anekdota

Dogodek v gostilni Pozne v Oplotnici:

Zanimivo je bilo, da so 8. januarja (obletnica padca slovitega Pohorskega bataljona) skoraj vsako leto gostili slovenski politični vrh.

Mama Dragica je nekoč hitela pripravljat vse potrebno za prihod omenjenih veljakov, pa je malo zamujala in je bila dodobra presenečena,

ko je k njej pristopil brkati možakar v lepi obleki in ji je pomagal prte pogrinjati.

Šele kasneje je ugotovila, da je bil to sam Edvard Kardelj, tiste čase zelo pomembna politična osebnost samega vrha slovenske politike.

————————————–

Vabljeni da obiščete Oplotnico in spoznate še kaj novega in zanimivega ter skrivnostnega.

Avtor teksta in fotografij: Boris Jurak

Zanimivi spletni naslovi:

https://oplotnica.si/

https://www.lz-maribor.si/predstavitev/lovske-druzine/54-lovska-druzina-oplotnica

https://www.osoplotnica.si/oplotnica/

https://pgdoplotnica.si/

https://www.gradovi.net/grad/oplotnica_pristava_dvorec

 

 

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:potopis