Nekategorizirano

Rusija pripravlja nova pravila za tujce in bo ob vstopu v državo vzela prstne odtise

Rusko notranje ministrstvo pripravlja reforme pravnega statusa tujih državljanov, ki bi zahtevale, da vsi obiskovalci, ki ostanejo v državi več kot 30 dni, predložijo prstne odtise, se strinjajo z zdravniškim pregledom in fotografirajo.

Po tem postopku bi tujci prejeli posebne elektronske osebne izkaznice. Po poročanju časnika Kommersant je visoki uradnik za migracije na notranjem ministrstvu na zaslišanju v ruski civilni zbornici pojasnil, da bodo predlagane osebne izkaznice vsebovale “popolne osnovne podatke o tujcih”, vključno z informacijami o izdanih delovnih dovoljenjih.

Reforme bi tujcem omogočile dodatno prilagodljivost v podaljšanem bivanju, obiskovalcem pa omogočile, da spremenijo namen vstopa v Rusijo v “prehod”, ne da bi zapustili državo, kot je trenutno potrebno. Notranje ministrstvo pravi, da bodo novi ukrepi pomagali tujcem, ki prihajajo v Rusijo, in nato znajdejo v situaciji, ko je zaradi pogostih sprememb omejitev potovanja zaradi pandemije ne morejo zapustiti.

Tudi rusko notranje ministrstvo namerava vse papirne migracijske dokumente nadomestiti z elektronskimi karticami in zapustiti sistem začasnega prebivališča. Tujci, ki želijo ostati v Rusiji dlje časa, bodo lahko zaprosili za potrebna dovoljenja prek vladnega spletnega sistema.

Nova pravila bodo veljala za vse, ki pridejo v državo z vizumom, pa tudi za tiste, ki pridejo v brez vizumski režim.

Še vedno ni jasno, kdaj bi lahko ruski zakonodajalci odobrili predlagane reforme. Parlament se sestaja naslednjo nedeljo po poletnih počitnicah. Načrtovane reforme sledijo navodilom predsednika Vladimirja Putina iz leta 2018 za olajšanje priseljenske politike, da bi nadomestili demografski upad Rusije. Od takrat je Rusija sprejela osem zakonov o reformi priseljevanja, je za “Kommersant” povedala vodja oddelka za migracije ministrstva za notranje zadeve Valentina Kazakova.

V Rusiji že leta obstaja pobuda za odvzem prstnih odtisov vseh državljanov EU in ZDA kot ukrep za preprečevanje terorizma, nato pa je bila razširjena na vse, ki v državo vstopijo z vizumom. Ruski program za izdajo vizumov in migracij je že vrsto let razvpit, vendar je trenutno v fazi reforme. Lokalizirani sistem e-vizumov v državi je razširjen in bo od leta 2021 na voljo državljanom vsaj 53 držav.

Vendar so državljani ZDA, Velike Britanije in Kanade izključeni.

Mogoče vam bo všeč