Nekategorizirano

Laboratoriji v Franciji in na Švedskem so potrdili, da je bil Navalny zastrupljen

Nemška vlada je danes sporočila, da so specializirani laboratoriji v Franciji in na Švedskem potrdili, da so ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega zastrupil z živčnim sredstvom.

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je danes dejal, da je tudi Organizacija za prepoved kemičnega orožja prejela vzorce, odvzete od Navalnyja. Navalny je v Rusiji zbolel na notranjem letu, 20. avgusta, ko je bilo letalo prisiljeno pristati, da je bil opozicionar sprejet v bolnišnico v Sibiriji. Od tam je bil dva dni kasneje premeščen v Nemčijo, kjer je od takrat na zdravljenju.

Berlin prosi Rusijo, naj razišče primer. Seibert je ponovil zahtevo Nemčije, naj Rusija pojasni, kaj se je zgodilo opoziciji. Kremelj je zanikal kakršno koli uradno vpletenost v primer in zahod obtožil, da poskuša očrniti Moskvo. Kremelj Nemčiji očita, da zavlačuje sodelovanje z ruskimi zahtevami, da jim pomagajo pri preiskavi, in da jim noče poslati vzorcev ugotovitev zastrupitve iz nemških laboratorijev.

Navalnyja so več kot teden dni zadrževali v komi in ga zdravili s protistrupom, preden so bolnišnični uradniki pred tednom dni povedali, da se je njegovo stanje dovolj izboljšalo, da so ga lahko spravili iz kome. Kdaj bo berlinska bolnišnica Charité izdala novo poročilo o svojem stanju, ni znano.

 

Mogoče vam bo všeč