Nekategorizirano

Romana Tomc: Teroristična vsebina nima prostora na spletu

Evropski poslanci na današnjem plenarnem zasedanju v Bruslju razpravljajo tudi o nedavnih terorističnih napadih. Romana Tomc je povedala: “V zadnjih letih se je EU soočila z valom islamističnih terorističnih napadov brez primere, s katerimi so se na področju varnosti državljanov razkrile številne težave in pomanjkljivosti v zakonodaji. Predvsem lahko na EU ravni govorimo o  šibkem sodelovanju in izmenjavi informacij na tem področju. Atentat na francoskega učitelja Samuela Patyja in nedavni teroristični napadi v Nici in na Dunaju so vse nas močno pretresli. V našem boju proti terorizmu moramo biti neusmiljeni.”

 
Radikalni islamisti in drugi teroristi uporabljajo spletno propagando za radikalizacijo in novačenje, pa tudi za spodbujanje nasilnih napadov. Za skupino ELS je pomembno, da se teroristična propaganda čim prej izbriše z interneta, najkasneje v roku ene ure, ko je objavljena. Razlika med ogledi videoposnetkov po eni, treh ali 24 urah, je lahko tudi milijon ogledov. “Veseli me, da se nam je pri pozivu k sporazumu o zakonu o odstranitvi teroristične propagande s spleta pridružil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kljub očitni nujnosti ta zakon še vedno ne velja zaradi blokad socialistov in zelenih v Evropskem parlamentu. S tem samo pomagajo skrajnežem in pošiljajo napačen signal evropskim državljanom, ki pričakujejo, da bodo njihovi izvoljeni politiki sprejeli potrebne ukrepe za učinkovit boj proti radikalizaciji, ki vodi do nasilnega ekstremizma. Koliko napadov bo še potrebnih, da se nam pridružijo pri prevzemanju odgovornosti za varnost Evropejcev,” sprašuje Romana Tomc.
 
“Za zaščito državljanov nujno potrebujemo učinkovita orodja za boj proti terorizmu. Našo varnost in naš način življenja je treba zaščiti pred terorizmom, ki še naprej ogroža svet. Prvi korak je uspešna krepitev protiterorističnih ukrepov, kamor spada tudi nujna izmenjava informacij in sodelovanje med državami članicami. Evropa mora tako zagotoviti varnost vsakemu državljanu EU,” je zaključila Romana Tomc.

Mogoče vam bo všeč