Nekategorizirano

Romana Tomc o ukrepih za pomoč brezdomcem v Evropi

Evropski poslanci so včeraj na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o pobudi komisije ‘Najprej stanovanje’ kot nujni ukrep za rešitev položaja brezdomcev v Evropi.

V razpravi je kot članica odbora za zaposlovanje in socialo nastopila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Poudarila je, da je Evropa brez dvoma socialno najbolj urejen kontinent: “Evropska unija je lahko zgled svetu. Znamo poskrbeti za različne šibkejše skupine, smo največji donator humanitarne pomoči na svetu. V tem smislu smo bogati in zato moramo do dostojnega življenja pomagati tistim, ki si tega ne morejo privoščiti, tudi brezdomcem. Dostojno življenje zame pomeni tudi imeti streho nad glavo, to je osnova, ki si je nekateri ne morejo privoščiti. Tistim, ki jih je življenje na različne načine potisnilo na rob družbe, moramo pomagati.”

Komisar za socialo, Nicolas Schmit je povedal, da po podatkih, s katerimi razpolaga Evropska komisija, število brezdomcev po Evropi raste. Brezdomstvo je skrajna oblika izključenosti in predstavlja Evropski uniji velik izziv. Evropska komisija zato v prihodnosti načrtuje več programov za socialne naložbe, s katerimi bi lahko gradili socialno infrastrukturo. Romana Tomc je povedala: “Evropske institucije morajo zagotoviti podporo pri reševanju brezdomstva, hkrati pa morajo biti države članice tiste, ki vsaka po svojih načelih ta problem rešujejo. Na drugi strani pričakujem, da bodo vsi tisti, ki jim je pomoč ponujena, to tudi sprejeli.”

vir: https://www.romanatomc.si/

Mogoče vam bo všeč