Nekategorizirano

Komentar dr. Vinko Gorenak: Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja

Janez Cepec je bil leta 1990 več kot polnoleten, zato je glasoval za samostojno Slovenijo, kar se mu je zdelo povsem normalno in pošteno. Leta 1991 pa je bil pripadnik Teritorialne obrambe, v skladu s svojimi prepričanji je iskreno in pošteno opravljal svoje naloge obrambe samostojne Slovenije. Verjel je tudi v to, da bo Slovenija postala druga Švica in da bodo on in njegovi otroci  živeli veliko bolje, kot smo živeli v propadli državi Jugoslaviji.

Njegova prepričanja

Njegovo življenje, zlasti pa višina njegove plače in čas njegove upokojitve sta ga popolnoma razočarali. Njegova plača in njegova pokojnina sta namreč vsaj 70 odstotkov nižji od tiste, ki ju je on imel v mislih v času, ko je verjel, da bomo postali druga Švica. Toda Janez Cepec ima nekatere povsem jasne poglede na dogajanje v državi. Naj nekatere naštejem.

Na svojem starem prenosnem računalniku, ki deluje zelo počasi, redno prebira dnevno časopisje, kot so Delo, Dnevnik, Večer, redko kdaj kaj drugega, vsak večer pa seveda obvezno pogleda POP TV, tu in tam Planet TV, pa tudi RTV Slovenija. Kar prebere v časopisju in kar vidi in sliši po televiziji, je zanj sveta resnica.

Zato mu je povsem jasno, da je zasebno šolstvo ali zdravstvo nekaj hudo zavržnega in da se je treba proti temu boriti. Janez Cepec sicer ima svojo izbrano zdravnico, ki je zasebna zdravnica, a ta njen status ga posebej ne zanima, saj je z njo zelo zadovoljen. Tudi dva njegova otroka sta hodila na cerkveno srednjo šolo, saj je Janez Cepec precej veren človek, a ga to, da je cerkvena srednja šola zasebna, ne moti. Seveda pa mu je jasno, da se je treba proti zasebnemu  šolstvu in zdravstvu boriti, saj je to nekaj slabega, tako je pač prebral v časopisju in tako so poročali na televiziji. Torej je vse jasno.

Za nizko plačo, ki jo je imel v trgovskem podjetju, so po njegovem mnenju krivi kapitalisti, ki so lastniki podjetja, kjer je Janez Cepec delal. Ti se kopajo v denarju, imajo zasebna letala, jahte na morju, razkošne vile in še kaj. Posledica tega je bila njegova nizka plača. Stvar je povsem jasna in razumljiva, saj tako poroča časopisje in televizije, ki jih spremlja. Toda Janez Cepec je vesel, da se je upokojil. Pokojnina je sicer zelo nizka in težko bo preživel, toda vesel je, da imamo v Sloveniji Karla Erjavca, ki se je in se bo še naprej boril za upokojence. Res je, da Erjavec ni minister za delo in socialo, kamor sodijo pokojnine, toda Janez Cepec mu verjame, da se bo na mestu obrambnega ministra boril za upokojence.

Janez Cepec spremlja tudi politiko, seveda skozi poročanje časopisja in televizij, ki jih spremlja. Dolgo časa po osamosvojitvi je volil za LDS, ko je ta stranka izginila, je svoj glas zaupal stranki Zares, ko je tudi ta izginila, je svoj glas zaupal Jankovićevi PS, ko je tudi ta izginila, je šel njegov glas SMC. Sedaj ugotavlja, da bo tudi ta stranka izginila, zato se je dokončno odločil. Vsi so enaki. Na volitve sploh ne bo več šel. Zakaj pa bi šel, saj stranke, za katere glasuje izginejo, njegov glas pa tako ali tako nič ne šteje.

Politična desnica in stranke na desnici so za Janeza Cepca nesprejemljivi. Konec koncev so kar naprej pred sodišči, kar še posebej velja za Janeza Janšo, Franc Kangler pa tudi ni nič boljši. Z dejstvom, da nobeden od njiju ni bil obsojen za kakšna korupcijska kazniva dejanja, se Janez Cepec sploh ne ukvarja. Zanj je vse jasno in preverjeno po treh kriterijih, najprej so tako poročali časopisi, enako so poročale tudi televizije, ki jih gleda, pa tudi star preizkušen ljudski pregovor, »kjer je dim, je tudi ogenj« zagotovo drži. Torej sta kriva.

Njegove dileme

Poleg dokončnih prepričanj pa ima naš Janez Cepec tudi nekatere dileme. Pred nekaj tedni ga je soseda Micka Resnica obvestila, da obstaja nova televizija, ki se imenuje Nova24TV. Podarila mu je tudi zajetno zbirko revij Demokracija, na katero je naročena. Njen sin je tehnično precej neveščemu Janezu Cepcu njegov televizijski aparat programiral tako, da sedaj vidi tudi Nova24TV.  Ta dva medija pa sta v glavi Janeza Cepca pustila veliko dilem, na katere Janez Cepec nima pravega odgovora. Poglejmo nekatere.

V eni od izvodov Demokracije je Janez Cepec zasledil podatke o povprečnih plačah in pokojninah v zadnjih 20. letih. Podatki so kazali, da so se pokojnine in plače najbolj povečale med leti 2004 in 2008, kar za okoli 25 odstotkov. Seveda je pomislil, da gre v primeru Demokracije za desno politično trobilo, ki hvali prvo vlado Janeza Janše, ki ga on ne mara. Toda Janez Cepec je skrben mož. Vse svoje plačilne liste je vestno shranjeval. Ne, si je rekel, takole mi pa ne bodo lagali. Zakopal se je v svoje stare plačilne liste, računal in računal, ter naračunal, da se je njegova plača med leti 2004 in 2008 resnično povečala za več kot 25 odstotkov. In to v času prve Janševe vlade?

Presenečen je bil. Naslednje jutro se je odpravil na kavo k že omenjeni Micki Resnica, ki mu je podarila kup Demokracij. Ona je upokojena že več kot 20 let. Janez Cepec je želel preveriti, če se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za okoli 25 odstotkov. Micka Resnica je bila nekoč računovodkinja, zato je pred našega Janeza Cepca položila vse izračune o njeni pokojnini. S številkami mu je dokazala, da se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za 25 odstotkov. Še več, s številkami mu je še dokazala, da se pokojnine po odhodu prve Janševe vlade, le malenkostno povečujejo. Kako je to sploh mogoče, se je spraševal Janez Cepec, saj časopisi in televizije, ki jih  spremlja že desetletja, poročajo nekaj povsem drugega.

Še večje presenečenje se je za Janeza Cepca zgodilo, ko je nek večer gledal Nova24TV. Tam so poročali o tem, da država Slovenija porabi 1963 evrov mesečno za oskrbo enega ilegalnega migranta. Ne, ne, to je pa čista laž, je pomislil Janez Cepec. Če jaz dobim za 40 let dela 500 evrov neto mesečne pokojnine, kako bi torej država za delo sposobnega mladeniča, ilegalnega migranta, porabila 1963 evrov mesečno? A Janez Cepec je postal previden, česar takega nikoli ni zasledil v časopisju in na televizijah, ki jih je spremljal. Pozoren je postal na podatek, da je 1963 evrov mesečnih stroškov za enega ilegalnega migranta izračun Računskega sodišča in ne televizije Nova 24TV. Zadevo je hotel razčistiti do konca. Poklical je sina Micke Resnica, ki je računalništva vešč mladenič in ga prosil, če mu lahko najde poročilo Računskega sodišča, ki o tem govori. Presenečenje je bilo popolno. Janez Cepec Računskemu sodišču verjame, saj je vendarle sodišče.  In tudi tam je naveden enak podatek: država za enega ilegalnega migranta mesečno nameni 1963 evrov, pokojnina Janeza Cepca pa je 500 evrov.

Njegovi novi zaključki

Hudo razočaran je bil Janez Cepec. Da mu časopisi in televizije, ki jih je spremljal, lažejo? Je kaj takega sploh mogoče, se je spraševal? Ne, ne, si je dejal. Od sedaj dalje bom informacije medijev preverjal in si ustvaril svoje mnenje o njihovem poročanju, je kot pribito sklenil Janez Cepec. Tudi Micko Resnica pogosteje obišče, da ob kavi kakšno rečeta o aktualni politiki. Kam bo šel njegov glas na naslednjih volitvah, pa bo še premislil. Celo življenje se učimo, sam pri sebi razmišlja Janez Cepec.

Čisto za zaključek pa naj povem, da Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja ne obstajata, tudi zato, ker Srednjega Kašlja ni. Vas pa sprašujem, ali ste podobni Janezu Cepcu ali Micki Resnica in koliko Janezov Cepcev in Mick Resnica morda poznate?

Vir: https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč