Nekategorizirano

Romana Tomc: Evropska unija brez trgovinskega sodelovanja ne bo preživela

Evropska poslanka Romana Tomc je komentirala dogajanja glede zadnjih trgovinskih zapletov med ZDA in Evropsko unijo. Spomnila je, da še nista minili dve leti od pritiskov in grobih verbalnih napadov na evropske politike, naj ne podpisujejo ali sklepajo kakršnih koli sporazumov. Takrat je večina nevladnih organizacij zavzela stališča, da so trgovinski sporazumi, predvsem TTIP in CETA, slabi in škodljivi. Spomnimo, sporazum CETA je bil tik pred potrditvijo, ko je zaradi nasprotovanja valonske vlade v Belgiji kazalo, da ne bo iz tega nič.

V zadnjih dneh je izjava ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA, razburila tudi najbolj zagrete nasprotnike mednarodnega sodelovanja. Številni slovenski mediji so pisali o najnovejšem orožju ameriškega predsednika. »Čudi me, da so sedaj nekateri mediji zgroženi, saj so sporazumu TTIP nasprotovali z vsemi silami. TTIP bi omogočil prosto trgovino brez carin, od katere bi imeli vsi koristi, še posebej države EU. Seveda me skrbi Trumpova napoved, a vendar je njegovo ravnanje pričakovano in glede na njegove predvolilne obljube tudi razumljivo,« je komentirala Romana Tomc.

Romana Tomc je bila neposredno vključena v odločanje o priporočilih, ki jih je za sporazum CETA pripravljal Evropski parlament. Za politično skupino ELS je namreč pripravljala mnenje odbora za zaposlovanje in socialo (EMPL). Že takrat je opozarjala na to, da sporazum ne bo nižal naših standardov in da bo kvečjemu priložnost za naše gospodarstvo. »Menim, da Evropska unija v poplavi različnih pravic in zapletene birokracije dolgoročno ne bo sposobna zaščititi svojih interesov. Najmočnejša svetovna gospodarstva se bodo med seboj dogovarjala, EU pa bo najbrž iz te velike koalicije izpadla in bo plačala svojo ceno. V EU res potrebujemo odločnejše voditelje, ki bodo kos spremembam na mednarodnih trgih,« je nadaljevala Romana Tomc.

Evropska poslanka Romana Tomc je še poudarila: »Odziv na neučinkovito EU politiko, ki je sledila načelom levega političnega pola, tako pri odnosu do trgovinskih sporazumov kot pri drugih vprašanjih, se kaže tudi pri izidih nacionalnih volitev, na kar kaže tudi zadnji primer Italije. Državljani EU se vse bolj upirajo neodločni politiki, ki ne zna zaščititi svojih meja in vrednot. Očitno je, da postaja EU vse bolj ranljiva tudi na ekonomskem področju in vztrajanje pri zgrešenih odločitvah bi resno ogrozilo stabilnost EU.«

Mogoče vam bo všeč