Nekategorizirano

Projekt “Šah v šole”

Včeraj, sedmega marca 2018, se je evropski poslanec dr. Milan Zver srečal z nekdanjo svetovno prvakinjo v šahu Mariyo Muzychuk.

Šahistka, ki prihaja iz Ukrajine, je bila osrednja gostja na konferenci v Evropskem parlamentu, kjer je ob dnevu žena spregovorila o enakopravnosti žensk in ženskem dostojanstvu ter sodelovala v šahovski simultanki z evropskimi poslanci in osebjem Evropskega parlamenta.

Dr. Milan Zver, ki je tudi sam navdušen šahist in član šahovskega kluba Destrnik, se je z gospo Muzychuk in njeno ekipo pogovarjal o slovenski šahovski ligi in o sodelovanju pri mednarodnih šahovskih projektih, ki jih Muzychukova in njena ekipa načrtujeta v prihodnosti.

Med drugim sta spregovorila o projektu “Šah v šole”, ki je namenjen predvsem spodbudi otrokom za vključevanje v šahovsko igro. Cilj projekta, ki ga podpira tudi nekdanji svetovni prvak in velemojster Garry Kasparov, je približati šahovsko igro otrokom in tako spodbuditi njihov intelektualni in vrednostni razvoj. Skozi igro se otroci naučijo reševanja problemov in prepoznavanja vzorcev, taka dejavnost pa tudi izboljšuje njihovo koncentracijo in matematično dojemanje.

Mariya Muzychuk dobro pozna Slovenijo, saj je igrala v slovenski šahovski ligi. Njena starejša sestra, Anna Muzychuk, ki je tudi ukrajinska šahovska velemojstrice, pa je v letih od 2004 do 2014 zelo uspešno zastopala Slovenijo v okviru slovenske šahovske reprezentance.

Obe sestri, ki velikokrat skupaj sodelujeta na šahovskih turnirjih, sta veliki podpornici gibanja za žensko enakopravnost in dostojanstvo. Anna Muzychuk je zavrnila sodelovanje na Svetovnem prvenstvo v šahu za ženske leta 2017, ki je potekalo v Savdski Arabiji zaradi diskriminatornih pravil in pogojev, ki jih je Savdska Arabija postavila glede udeležbe žensk na prvenstvu.

Dr. Zver je v pogovoru poudaril, da podpira njuna prizadevanje za enakopravnost spolov in izrekel voščilo ob dnevu žena.

Mogoče vam bo všeč