Nekategorizirano

Romana Tomc: Evropa potrebuje plastični “detox”

“V plastiki se dobesedno utapljamo. Evropa mora na področju varovanja okolja s sistematičnim pristopom, tako na strani proizvajalcev, kot na strani potrošnikov, narediti več,” je rezultat glasovanja o novih pravilih za zmanjšanje onesnaževanja okolja s plastiko pozdravila in komentirala evropska poslanka Romana Tomc.

Evropska poslanka Romana Tomc je za politično skupino Evropske ljudske stranke na Odboru za ekonomske zadeve oblikovala mnenje o obravnavanem dokumentu. Tomčeva podpira predlog komisije o ukrepih na področju zmanjševanja in postopnega umika plastike za enkratno uporabo, vendar meni, da je potrebno industriji dati čas, da se prilagodi novim ukrepom.

“Direktiva prinaša nove izzive za našo industrijo. Poleg teh novih izzivov pa tudi priložnosti, da Evropa na dveh področjih spet prevzame vodilno vlogo: na področju varovanja okolja in na področju industrije. Industriji moramo pokazati smer. Menim, da je to velika priložnost za evropska mala in srednja podjetja, ki so hitro prilagodljiva in lahko v tej direktivi vidijo priložnost,” je povedala Romana Tomc.

Onesnaževanje okolja s plastiko za enkratno uporabo predstavlja 70% vseh odpadkov na evropskih plažah in morjih. Po izračunu Evropske komisije bi do leta 2030 to lahko povzročilo okoljsko škodo v višini 22 milijard evrov. Namen zakonodajnega predloga Evropske komisije je za več kot polovico zmanjšati onesnaževanje s plastiko. Posamezni ukrepi so prilagojeni za različne skupine izdelkov.

“Vesela sem izida glasovanja v vodilnem odboru Evropskega parlamenta, ki se je ukvarjal s problematiko plastike za enkratno uporabo. V predlogu vidim veliko dodano vrednost, saj verjamem, da nadomeščanje plastike za enkratno uporabo z boljšimi, inovativnimi produkti za večkratno uporabo ne bo samo okrepilo našega gospodarstva, pač pa je to tudi dobra rešitev za naš planet in naše zdravje,” je zaključila Romana Tomc.

Evropski poslanci bodo o tem zakonodajnem predlogu glasovali na plenarnem zasedanju 23. oktobra v Strasbourgu.

Mogoče vam bo všeč