Nekategorizirano

Kdo od kandidatov za mariborskega župana bi zavrnil test na droge

Približuje se usodna sreda, 17. oktobra, ko naj bi bilo povsem jasno, kdo vse se bo na lokalnih volitvah v nedeljo, 18. novembra potegoval županski položaj. Vse kaže, da bo največja “gneča,” kar se županskih kandidatoiv tiče, v štajerski metropoli Mariboru. Neuradno, kajti o uradnih podatkih bomo lahko govorili šele po tej sredi, ko se izteče rok za vložitev kandidatur, se bo za županstvo Maribora potegovalo celo 16 kandidatov in kandidatk. Ob aktualnem Andreju Fištravcu, ki še menda zbira podpise podpore za svojo kandidaturo, je bilo do pred nekaj dnevi skorajda povsem jasno, da bo njegov glavni konkurent nekdanji državnozborski poslanec in mariborski župan Franc Kangler, ki ga je s položaja decembra 2012 spodnesla globoka država s pomočjo granitno jogurtnih protestov in v županski tron posadila Fištravca.

Botri globoke države so hitro  ugotovili, da Fištravec proti Kanglerju nima niti najmanjše možnosti, Kanglerju so ankete celo napovedovale zmago v prvem krogu, zato so ubrali že preverjeno taktiko. Z velikim številom kandidatov in kandidatk čim bolj razpršiti glasove, da pride do drugega kroga, v katerem bi “združena antikanglerska koalicija” na županski tron postavila svojega kandidata. In zgodil se je podjetnik Saša Arsenović, mariborski gostinec in nepremičninar, ki mu v Hakl-Polaničevem Večeru pojejo hvalnice, neodvisni mediji pa so bralcem postregli s kozarcem “resnice” o Arsenoviću.

Tako je spletni portral Požareport zapisal, da se Arsenović na volitve podaja s tipično volilno prevaro. Na torkovi predstavitvi kandidature je govoril, da bo nastopil kot nestrankarski in nadstrankarski kandidat v imenu “Iniciative za Maribor,” v resnici pa bo kandidiral na listi propadle Cerarjeve SMC. In zakaj ravno SMC, se sprašuje Požareport? “Pod A zato, ker ga ni podprla nobena druga politična stranka, pod B, ker pri svojih nepremičninskih projektih računa na podporo posameznih ministrov SMC, predvsem ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, in pod C, ker ni zbral potrebnih podpisov za vložitev kandidature na podlagi podpore volivcev.” Pregovor pravi, da “vrag v sili še muhe žre!” Tudi Arsenović je zato pristal v SMC, iz katere so “pobegnili” vsi, kolikor toliko normalni člani, mariborsko organizacijo SMC pa vodi Andrej Špenga, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki so ga, ujeli varnostniki med krajo v mariborskem Bauhausu.

Zakaj se Sašo Arsenović, ki prijateljuje z ljubljanskim šerifom Zoranom Jankovićem, podaja v politiko oziroma že zaseti županski tron v Mariboru? Menda naj bi bila njegova podjetja hudo zadolžena. Tako Požareport navaja podatke Ajpesa, da sta njegovi podjetji Galerija Gosposka, d. o. o., Atim, d. o. o. hudo zadolženi in da se Arsenoviću mudi v politiko, da bo lažje servisiral svoje kreditne obveznosti. Po javno dospotnih podatkih je teža njegovih dolgov 8,5 milijona evrov, zato Arsenovića že uvrščajo med najbolj zadolžene županske kandidate v Sloveniji. Njegovemu prijatelju in vzorniku,  ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću sodišča in država po tekočem traku odpisujejo dolgove. 

Ob Arsenovićevo kandidaturo so se na družbenih omrežjih obregnili tudi številni Mariborčani. Hitro so nanizali vrsto Arsenovićevih poslovnih in zasebnih preteklih grehov v štajerski prestolnici. Od tega, da je, zaradi neposlušnosti ugriznil svojega podrejenega natakarja, do propada zakona in 30 let mlajše ljubice, družinskih sporov z bratom zaradi denarja, domnevnih sedmih milijonov dolgov, ki si jih je nakopal s posli, ki jih vodi itd. Ker je večina Arsenovićevih načrtovanih projektov, tako kot doslej, na takšen ali drugače način povezana z mestno občino ali državnimi organi, si prav z zmago na županskih volitvah obeta ohranitev javnih finančnih virov za njihovo realizacijo, kar je seveda skregano z obstoječo zakonodajo o integriteti in preprečevanju korupcije. Lastništvu nad svojimi podjetji se namreč ne namerava odpovedati.

Je pa spletni portal e-maribor.si v petek objavil, da je Arsenovič, svojim privržencem pošiljal sporočila z naslednjo vsebino: Od jutri do srede potrebujemo za najboljši volilni rezultat in s tem naše učinkovito delo … vaše overjene podpise volivcev za neodvisno župansko kandidaturo in neodvisno listo za svetnike v mestnem svetu. Komu je (vaš) podpis namenjen, je anonimno. Obrazci so na MOM ali recepciji Hotela Maribor, kamor jih v zameno za kavico in/ali županski golaž tudi vrnete. Lahko si sposodite naša hotelska mestna kolesa

Fištravca in Arsenovića povezuje marsikaj. Med drugim mu je Fištravec letos na Mestni občini Maribor zaposlil nekdanjo ženo Nino Arsenović, danes s priimkom Kirbiš. Zanimivo pa je, da je Nino Arsenović kot direktorico mariborskega MKC – Mladinskega kulturnega centra, zaposlil takratni župan Franc Kangler. Sicer pa je s posnetkov družabnih dogodkov v Mariboru moč razbrati, da sta s Fištravcem stkala kar pristne vezi. Tudi v prestižnem Rožmarinu. Med Mariborčani krožijo govorice, da se v njegovih kletnih prostorih Arsenovićeve družbe rade prepustijo snifanju belih črtic.

Zato tudi glasno in javno vprašanje vsem kandidatom in kandidatkam za mariborskega župana, tudi Kanglerju, Fištravcu in Arsenoviću, ali upate opraviti test na droge. Pred štirimi leti je to sedanji Andrej Fištravec zavrnil!

Boris Cipot 

Mogoče vam bo všeč