Nekategorizirano

Izjava za javnost SDMS: Tudi vlada Marjana Šarca ignorantsko do delavcev migrantov

Nekdanja ministrica za finance in današnja državna sekretarka na istem ministrstvu Vraničar Ermanova, ki je trenutno na Baliju, je v preteklem mandatu prejela kar nekaj prošenj in zahtev Sindikata delavcev migrantov za dialog, ki bi vsaj deloma omilil njihove probleme. Ampak, tako kot so bili za zahteve SDMS gluhi v Cerarjevi vladi, se gluhost nadaljuje tudi v vladi Marjana Šarca. Diskriminatorno obravnavanje delavcev migrantov na davčnih uradih pa se nadaljuje. O tem v javnem pismu, ki ga je podpisal predsednik SDMS Mario Fekonja.

Stari tuji pregovor »sto ljudi, sto čudi«, je še kako resničen in živ. V Sindikatu delavcev migrantov se pri obravnavi njihovih članov na različnih davčnih uradih, dogaja prav to.
MARIO FEKONJA – predsednik SDMS: »Rdeča nit našega »boja« je še vedno nepravično in neenako obdavčevanje zaposlenih v tujini napram zaposlenim v Sloveniji. Pa vendar se v zadnjem času srečujemo s problemom, ki celotni zadevi daje veliko večjo težo, kot sam zakon o dohodnini. Neenaka obravnava enakih zadev na različnih davčnih uradih in samovolja pri odločitvah posameznih zaposlenih mimo zakona in pravil, presega meje zdravega razuma.«
Sodu je izbila dno zgodba, kjer je uslužbenka davčnega urada v enem od uradov, pri vložitvi dohodnine za leto 2012, davčnega zavezanca, kot samoprijavitelja prepričala, da ne more uveljavljati olajšave za stroške v zvezi z delom.
Ko je navedeni davčni zavezanec pri tamkajšnjem uradu zraven vseh, zakonsko predpisanih vlog, želel priložiti tudi vlogo za uveljavljanje zmanjšanja davčne osnove za stroške prevoza na delo in iz dela ter stroške za malico, ga je zaposlena po pregledu celotne vloge prepričala, da naj tega ne prilaga, saj mu bodo navedeni stroški tako ali tako zavrnjeni, saj davčni organ tovrstnih stroškov pri samoprijavah ne upošteva in da se ti stroški upoštevajo le pri vložitvi napovedi za odmero dohodnine v vlogah, ki so oddane v zakonskem roku. S tem ravnanjem je davčna uslužbenka zavezancu »priskrbela« dodatnih 1700 EUR doplačila dohodnine.
Vsled temu, so v sindikatu naredili korak naprej in zaradi protipravnega ravnanja uslužbenke, vložili odškodninsko tožbo proti državi.
Odvetnika sindikata Davor Ozmec in Slavko Vesenjak: »Prepričana sva, da davčna uslužbenka ni imela prav nobene zakonske podlage, da je davčnega zavezanca prepričevala in na koncu tudi odvrnila od njegove želje, da vlogi za odmero dohodnine priloži tudi obrazec, s katerim je zahteval zmanjšanje davčne osnove za stroške malice in prevoza. Zaradi njenega dejanja je davčni zavezanec plačal višjo dohodnino, kot bi jo sicer, vračilo neupravičeno nastale razlike pa zahtevamo po sodni poti.«
Po mnenju predsednika sindikata Maria Fekonje se take zadeve dogajajo pogosteje, kot se jih razkrije, saj ljudje v dobri veri zaupajo zaposlenemu na uradu, ki je »strokovnjak«, veliko zaposlenih na uradih pa nepoznavanje postopkov in zakonov pri državljanih izkoristi in postopek, bodisi iz nevednosti, malomarnosti ali zavestno, vodi nepravilno.
MARIO FEKONJA: »Samovolji državnih uslužbencev moramo narediti konec. Tovrstne odločitve vplivajo na življenje ljudi in njihov gmotni položaj, za to pa nihče ne odgovarja. Vsekakor bomo s to prakso nadaljevali, v kolikor bomo ugotovili upravičenost, s tem pa dajemo možnost da vsak zaposlen v državnem organu, razkrije od koga je prejel navodila, s katerimi je državljanu storil škodo ali mu zmanjšal pravice, ki bi mu sicer pripadale ali pa to odgovornost prevzame sam. Dolžni smo poskrbeti, da za taka dejanja nekdo odgovarja.«
Na tovrstne situacije je sindikat pred volitvami, na sestanku, s takrat še kandidatom za poslanca g. Marjanom Šarcem, že opozarjal. Gospod Šarec je takrat, po predstavitvi problema dejal: ja, nekoga bo seveda tudi potrebno zamenjati. Govora je bilo o gospe Jani Ahčin, direktorici Generalnega finančnega urada. In tukaj ga bomo vlekli za jezik, še dodaja Fekonja.
V Sindikatu delavcev migrantov so že 23.09.2018 predsedniku vlade in ministru za finance poslali prošnjo za sestanek. Do sedaj še odgovora niso prejeli.

Mogoče vam bo všeč