Nekategorizirano

Romana Tomc: Čas je za spletno nakupovanje brez meja

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju potrdili novo Uredbo o odpravi neupravičenega geografskega blokiranja, s katero bodo potrošniki preko spleta lažje kupovali izdelke ali vstopnice, rezervirali storitve, najeli avtomobil v drugi državi EU.
 
»Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je spletna stran, ki je prodajala določeno storitev po tem, ko je zaznala, da ste iz Slovenije, preusmerila na drugo stran, kjer so bile po možnosti te storitve dražje? To s potrditvijo današnje uredbe odpravljamo, saj bo od sedaj blokiranje ali preusmerjanje zaradi potrošnikovega državljanstva, kraja prebivališča ali njegove začasne lokacije na drugo spletno mesto prepovedano«, evropska poslanka Romana Tomc komentira sprejetje Uredbe, ki je še dodaten korak k enotnemu notranjemu trgu.
 
Notranji digitalni trg pa še zdaleč ni uresničen. Kljub temu, da je e-trgovanje eden od ključnih dejavnikov rasti, se trgovci in potrošniki še vedno srečujejo z ovirami. V spletnem okolju so te ovire takoj opazne. »Nesprejemljivo je, da morajo potrošniki zaradi svojega kraja prebivališča ali zaradi državljanstva plačati drugačno ceno blaga ali storitev, taka diskriminacija je popolnoma nedopustna«, je ob robu razprave povedala Romana Tomc.
 
Trgovci bodo morali spletne kupce iz drugih držav EU obravnavati enako kot domače kupce, npr. glede cene ali pogojev nakupa. To bo veljalo v primerih, ko spletni potrošniki: kupijo blago, ki se dostavi v državo članico, v katero trgovec v skladu s svojimi splošnimi pogoji  dostavlja, ali ki se dostavi na dogovorjeno lokacijo v državi EU, kjer trgovec ponuja to možnost; prejmejo elektronsko opravljene storitve, ki niso zaščitene z avtorskimi pravicami, npr. storitve v oblaku, zagotavljanje požarnih zidov, skladiščenje podatkov in spletno gostovanje, ali kupijo storitev, ki se zagotovi v prostorih trgovca ali na fizični lokaciji, kjer trgovec posluje, npr. bivanje v hotelu, športni dogodek, najem avtomobila, glasbeni festival ali vstopnice za zabaviščne parke.
 
 
Evropska poslanka Romana Tomc je še poudarila: »Ta Uredba bo še dodatno okrepila elektronsko trgovino, to je zelo dobra rešitev za naše potrošnike in podjetja, veljalo pa bi jo razširiti še na področje elektronsko opravljenih storitev, e-knjig, e-glasbe, iger in programske opreme.«
 
Nova zakonodaja bo začela veljati do konca leta.

Mogoče vam bo všeč