Nekategorizirano

Rok Zver SLS: Nujna regionalizacija Slovenije

V prvem lendavskem volilnem okraju ptujske volilne enote se bo v nedeljo za glasove volivcev na listi SLS potegoval Rok Zver, doma iz Turnišča, po popklicu zobni tehnik. Zakaj ste se odločili za kandidaturo?

Slovenija je od nastanka dosegla relativno hitro, tiste začetne cilje, samostojnost in mednarodno priznanje, včlanitev v evroatlantske povezave, uvedbo skupne valute EVRO. Nato, pa po doseženih ciljih, kot da ne bi vedeli kam naj peljemo državo naprej. Generacija, ki je trenutno na vodilnih položajih, se le ukvarjala sama s seboj. Zato sedaj potrebujemo sveže ideje, novo energijo in široko debato, kam popeljati Slovenijo oziroma kakšna naj bo njena prihodnja vloga. Vedno sem, ko se je nekdo obregnil ob politiko svetoval, da naj postane aktiven in jo spremeni. Sedaj je čas, da sam poslušam svoj nasvet in dam svoj prispevek.

Zakaj ravno na listi SLS?

Slovenska ljudska stranka se je pred 30 leti kot prva zoperstavila političnemu enoumju, z zdravo kmečko pametjo, katera temelji na tradicionalnih slovenskih vrednotah. Sedaj je sestavila novo svežo ekipo, ki bo zagotovo ključni del nove vlade. Kako je, če SLS ni v državnem zboru, smo bili priča v zadnjih štirih letih, ko ni bilo veliko odločitev, kjer bi botrovala zdrava kmečka pamet in je Slovenija nazadovala na vseh področjih.

Kaj so za vas pereči problemi Pomurja in čemu boste namenili pozornost?

Naj omenim nekaj področij, katerim bom namenil večjo pozornost.

Kot prvo bi omenil neobstoječo regionalno razdelitev Slovenije. Trenutno smo bolj centralizirana država, kot smo bili v prejšnji državi. Skoraj vsa mesta odločanja, državni zbor, ministerstva, uradi – vse je v Ljubljani. Tako je velika večina ljudi, ki sprejemajo ključne odločitve, so prebivalci Ljubljane in njene okolice. Razumem, da so jim lastne potrebe in potrebe njihovega kraja pomembnejše, kot od nekoga, ki je tudi več kot 200 kilometrov oddaljen. Zato je potrebno čimprej uvesti regije, prenesti določene ravni odločanja na regijo in s tem decentralizirati državo. Ljubljana je sicer lepa, ampak tudi mi na periferiji imamo svoje adute.

Kot drugo, je zame zelo pereč problem ohranitve čiste narave, predvsem z vidika obstoja bioplinarn. Prepričan sem, da smo se v avanturo z bioplinarnami spustili preveč naivno. Sam sem bil že v začetku skeptičen do njih. Da elektrika iz bioplinarn ni tako čista, se je pokazalo, ko smo občutili nevzdržni smrad in tudi nekontrolirani izpusti odplak iz bioplinarn na polja, tudi v bližino vodotokov. Ob zastrupljanju obdelovalne zemlje ogrožajo podtalnico in naše dragocene vodne vire. Bioplinarne morajo za svoje delovanje imeti pridobljena vsa soglasja, v nasprotnem primeru jih je treba zapreti.

Narava nam zadnje čase kaže svoj kruti obraz. Dvoletna zaporedna zmrzal ter letošnja neurja s točo in velikimi padavinami, ki so se razbesnela nad Pomurjem, so marsikaterega pridelovalca potisnili na  rob obstoja. Zato zagovarjam določitev nacionalne strategije obrambe pred točo in nato skupaj s sosednjimi državami  Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško vzpostavimo kvalitetno obrambo pred točo.

Vzpostaviti moramo nadzor nad vodami z melioracijo, da se bodo polja namakala ob pojavu pomanjkanja dežja in sušila, ko bo tega preveč. Seveda kot prvo, pa moramo zagotoviti očiščenje in delovanje sistemov, ki so bili vzpostavljeni v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Rabimo pravičnejšo zavarovalno politiko kmetijske pridelave, saj je 15 % odbitna franšiza občutno previsoka.

Podpiram tehnološki razvoj novih tehnologij pridelave, obnovitev in povečanje trajnih nasadov, rastlinjakov. Kot eno izmed alternativ, bi omenil pridelavo ajde, saj imamo v naši semenski banki kvaliteten genski material.

Žal Pomurje ostaja tisto, kar je že nekaj stoletij. To je izvoznik delovne sile. Žalostno, da izgubljamo cele generacije potenciala v delavcih, ki si morajo iskati delo in uspeh drugod in ne na rodni grudi. V tujini pa se ne cedita mleko in med, pa tudi kruh ni tako mehak. Za to zmanjšajmo davčno obremenitev plač in drugih dajatev podjetij, da bo lokalno gospodarstvo lažje zadihalo, raslo in ponujalo več in bolje plačana delovna mesta z višjo dodano vrednostjo.

Kaj želite sporočite volivcem?

 

Svojim volivcem želim sporočiti, pridite 3. junija na volišča in obkrožite SLS, prvo in pravo izbiro, da se ponovno vrne zdrava kmečka pamet v parlament.

BC

Mogoče vam bo všeč