Nekategorizirano

Rogaška Slatina: Nova pridobitev v Rogaški Slatini. Bobrov center odprl svoja vrata

Včeraj so v  naselju Nimno v občini Rogaška Slatina  predali namenu  novi zaključen projekt, ki bo pomembno prispeval k razvoju turizma v tej turistični občini. Vrata je namreč odprl objekt, ki so ga poimenovali Bobrov center.

V Občini Rogaška Slatina je zaključena gradnja »Naravovarstvenega centra Sotla,« ki s fazo obratovanja prevzema naziv »Bobrov center«. Ob priložnostni slovesnosti so prisotne nagovorili župan občine, mag. Branko Kidrič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek, minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, g. Zvonko Černač ter direktor Zavoda RS za varstvo narave, g. Teo Hrvoje Oršanič.

Ocenjena vrednost vseh stroškov v okviru projekta »Vezi narave« za Občino Rogaška Slatina znaša 1.395.000 EUR, pri čemer je sofinanciranje zagotovljeno v višini 616.037 EUR. Vrednost ureditve nadomestnih habitatov za vidro v pritokih Sotle znaša 102.000 EUR, vrednost Bobrovega centra, skupaj z vsemi načrti, pripadajočimi vsebinami in opremo, pa 1.293.000 EUR.

Odločitev za preimenovanje objekta pred začetkom obratovanja iz »Naravovarstvenega centra Sotla« v »Bobrov center« ni bila lahka. Sotla je namreč pojem, ki ima za domačine močan življenjski in simbolni pomen. Pa vendar, v sodelovanju s partnerji, ki sodelujejo v pripravi projekta, je prevladalo mnenje, da prvotni naziv ne odraža privlačnosti in igrivosti vsebin, ki trenutno nastajajo v notranjosti objekta. Potrebujemo toplejši naziv, takega, ki bo nagovoril tudi najmlajše, ti so ena glavnih ciljnih skupin. Rešitev se je ponujala sama, kajti bober je na ravni izdelanih načrtov izbran kot lik, ki bo obiskovalca popeljal skozi interpretacije v nadstropju centra.

Evropa je mešanica kultur in gospodarstev, ki se morajo razumeti, da dosežejo svoj največji potencial. Iz tega razloga Evropska unija spodbuja sodelovanje na različne načine. Program Interreg V–A Slovenija – Hrvaška predstavlja čezmejno sodelovanje med državama. Namen takšnega sodelovanja je reševanje skupnih izzivov, spodbujanje uporabe neizkoriščenih potencialov rasti in krepitev sodelovanja za splošen skladen razvoj Unije. Otvoritev se je odvijala v okviru dneva evropskega sodelovanja. Septembra se znotraj unije organizirajo številne prireditve, s katerimi se spominjamo prednosti sodelovanja. Na simbolni ravni sodelovanja so v Občini Rogaška Slatina in na območju naravnega spomenika Zelenjak na Hrvaškem zasadili drevesi, kot simbolom človeške povezanosti.

Vsekakor pomembno za kraj okolje, tudi za razvoj, obenem pa potrjuje eno pomembno spoznanje, tam kjer se skupaj stopiti zna, se veliko koristnega  postoriti da. Želeli ali nem priznali ali  to v Rogaški Slatini ekipi tamkajšnjega župana uspevajo stvari, projekti in dosežki ravno zaradi kohezivnosti in znanja kako to doseči.

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč