Nekategorizirano

Erdogan: Turčija je pripravljena na pogovore z Grčijo o vzhodnem Sredozemlju

Ples   ali politika z dvema korakoma nazaj in enim korakom naprej turškega predsednika se nadaljuje na enak način. Seizmološko raziskovalna ladja  parkirana za določen čas ob južni obali Turčije.

Turčija je umaknila  ladjo za seizmično raziskovanje  Oruch Reis iz vzhodnega Sredozemlja, da bi odprla pot diplomaciji z Grčijo. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je v izjavi za medije danes v Istanbulu dejal, da se je pripravljen osebno ali z videokonferenco sestati z grškim premierjem Kyriakosom Mitsotakisom, da bi razpravljali o spornih vprašanjih, je poročal  turški Sabah(Jutro).

Ankara je države posrednice obvestila, da Turčija nima težav pri srečanju z grškim premierjem glede nerešenih vprašanj med obema sosednjima državama in dodala: “Pomembno je glavno vprašanje pogovorov.”

V nedeljo se je Oruch Reis vrnil v teritorialne  vode ob obali v  turški  južni  pokrajini Antaliji  na “rutinsko vzdrževanje” – potezo, ki jo je Grčija označila kot pozitiven prvi korak k sprostitvi napetosti glede naravnih virov in pomorske jurisdikcije v vzhodnem Sredozemlju.

Erdogan je poudaril, da se bo ladja po zaključku vzdrževalnih del vrnila na svojo  prejšnjo  misijo v vzhodnem Sredozemlju.

Pozval je k možnosti diplomacije in pričakoval, da se bo Grčija pozitivno odzvala in sprejela ustrezen korak. V četrtek je Erdogan dejal, da se je Grčija končno odločila, da se usede za pogajalsko mizo, potem ko je videla  njeno odločnost in trdno stališče Turčije do izsiljevanja in groženj. Pripombe so podali po tem, ko so turška in grška vojaška delegacija včeraj nadaljevali diplomatske pogovore za zmanjšanje napetosti v vzhodnem Sredozemlju.

Turški uradni viri trdijo, da bo dialog o pravični delitvi virov koristil vsem vpletenim  v spor.

Kako dolgo bo to ostalo in ali bo res  trajalo do konca »vzdrževalnih« del na raziskovalni ladji Orush reis. Ali je to nasprotno  od tistega  kot trdi Recep Tayyip Erdogan, da je bolj taktični umik, brez nadaljevanja izzivanj in ogrožanja teritorialne celovitosti Grčije.

 Upajmo da se bodo dogodki odvijali nasprotno od  mentalitete pisana na kožo mediterancem, se pravi preudarno in z hladnimi političnimi in  sicer treznimi in preudarnimi glavami.

 Vane T.Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč