Nekategorizirano

Robert Berki Desus: V kampanji stavim na srčnost, na svež osebni pristop

Pri Robertu Berkiju, ki se bo 3. junija volivcem ponudil kot kandidat stranke Desus v lendavskem volilnem okraju, sem za hipec pomislil, kaj dela v “stranki upokojencev” nekdo, ki se je rodil šele leta 1982.  Zato mlademu Dolgovaščanu, sicer inženirju informatike in trenutno zaposlenem pri Zavodu za turizem in razvoj Lendava, takoj vprašanje, zakaj Desus?

Poglejte, to je precej dolgo zgodba. Že od najmlajših let me je zanimala politika, dostikrat sem spremljal seje Državnega zbora, no takrat seveda ni bilo toliko prenosov, pa kljub temu. Potem kasneje, pred tremi leti sem kandidiral na lokalnih volitvah na listi Delovna mesta mladim. Na moje veliko presenečenje in zadovoljstvo, sem zbral zadostno število preferenčnih glasov in tako se je začela moja politična kariera. Sredi mandata sem se pridružil stranki DeSUS s preprostim razlogom, nekako edini so imeli kompatibilen program z mojimi usmeritvami. Treba je vedeti, da sva s predsednikom oobčinske organizacije Desus Lendava že prej dobro sodelovala. Stranka DeSUS je že zdavnaj prerasla meje neke upokojenske organizacije, je stranka za vse generacije. Mladost in izkušnje sta odlični kombinaciji za doseganje zastavljenih ciljev.

Povejte nam še malo o vaši politični karieri.

Kmalu po vstopu v stranko DeSUS so me člani predlagali v Pokrajinski odbor stranke, nato na mesto predsednika Območne organizacije Lendava. Trenutno sem tudi eden izmed treh Pomurskih članov Sveta stranke in skupaj zastopamo našo organizacijo v Ljubljani. Na nek način ocenjujem, da je bila udeležba in nagovor na 10. kongresu stranke neka prelomna točka, kjer sem tudi prvič opozoril nase prisotne delegate in pa tudi javnost nasploh.

Kako to, da ste se odločili za kandidaturo na Državnozborskih volitvah?

Z županom Občine Lendava, mag. Antonom Balažekom sva opravila razgovor in na podlagi razgovora in dosedanjega prizadevanja v stranki, je vodstvu osnovnega odbora in Lendavskega odbora predlagal mojo kandidaturo. Tudi znotraj stranke so bili vloženi napori za pomladitev kadra, zato sem ponujeno priložnost z velikim veseljem sprejel. Zavedam se pa odgovornosti in resnosti, ki mi jih nalaga kandidatura.

Sedaj, ko je kampanja že tako rekoč v polnem teku, kakšna je vaša strategija pri pridobivanju glasov volivk in volivcev?

Na področju direktne prodaje in spletnega oglaševanja imam precej izkušenj. Tukaj seveda na nek način »prodajam« svoje znanje, izkušnje in sposobnosti, preko katerih bom lahko zastopal v prvi vrsti tiste, ki me podprejo in ne nazadnje tudi ostale Pomurce.

Veliko stavim na spletno oglaševalsko kampanje, to je nekaj, kar je izjemno močno orodje s pravim pristopom, omogoča dostop do relevantnih ciljnih skupin. Seveda pa je stežka konkurirati kandidatom, ki imajo skorajda neomejena sredstva za oglaševalske storitve. Ravno zato nastopam v vlogi tako imenovanega »underdoga«, ta vloga mi odlično pristaja in se zavedam, da je lahko to tudi moja prednost. Pri prepričevanju volivk in volivcev je moja največja prednost ta, da nisem omadeževan z nobeno politično afero, zato me dejansko lahko smatrajo kot nov obraz za razliko od nekaterih, ki so že zamenjali nekaj strank in se kljub temu deklarirajo kot novi obrazi.

Poizkušam se vzdržati vsakega žaljenja mojih sokandidatov, vsakega izmed njih spoštujem v enaki meri. Torej, v kampanji stavim na srčnost, na svež osebni pristop.

Kakšni so vaši cilji?

Glavni cilj je uspeti na volitvah, brez tega cilja nima smisla zgolj sodelovati in biti opazovalec. Stanje na terenu je več kot odlično, novi podporniki se pridružujejo tako rekoč vsak dan.

Zaupajte nam še nekaj o vaših glavnih usmeritvah.

Poglejte, stranka DeSUS seveda daje največje poudarke ravno na socialnih področjih, kot so javno zdravstvo, višje pokojnine in pa pošteno plačilo za opravljeno delo. Tukaj imam v mislih takšne zneske, ki omogočajo dostojno življene, zato tudi mimogrede slogan teh volitev »Vrnimo dostojanstvo ljudem«.

Treba je vedeti, da naštete interesne skupine tvorijo neko celoto, torej družbo. Če mladi ne bodo imeli zaposlitev, bodo tudi prilivi v pokojninsko blagajno temu primerno nižji, zato moramo znižati brezposelnost na najmanjšo možno stopnjo. Začeti bomo morali posvetiti večjo pozornost odpiranju takšnih delovnih mest, ki prinašajo višjo dodano vrednost, saj kot vemo niti minimalna plača ne omogoča dostojnega življenjskega standarda.

Moja prizadevanja bodo šla v smeri predstavljenih problematik, dejaven želim biti na področju informacijske tehnologije, na telekomunikacijskem področju, v Pomurju so na primer določena naselja izjemno slabo pokrita z optično povezavo, oz. sploh ne in že v izhodišču smo hendikepirani, saj nimamo enakih infrastrukturnih izhodišč kot prebivalci urbanih središč.

Če povzamem, mladi morajo dobiti priložnost za zaposlitev, imeti ustrezne pogoje za razvoj, zdravstveni servis mora biti zagotovljen brez nadležnih čakalnih vrst in pa seveda pokojnine ustrezno visoke za opravljeno delo štiridesetih let.

Naročnik intervjuja Desus

Mogoče vam bo všeč