Nekategorizirano

Mag. Ivan Simič: Jesen

Prišla je tiho in umirjeno. Čeprav je še zmeraj toplo, listje rumeni in počasi odpada. Vse se pripravlja na zimo. Podobno kot v življenju. Če živite še tako zdravo, če uporabljate najboljše kreme za pomlajevanje, če obiskujete lepotne kirurge, starost prihaja neusmiljeno in pušča svoje sledi. Zato je smiselno vprašanje, ali naj sploh vplivamo na svoj videz v starosti.

Starost naj bi bila tudi modrost, toda ali je temu res tako. V Sloveniji imam občutek, da tisti, ki imajo moč in starost, ne odločajo vedno modro, temveč včasih tudi ekonomsko. Njihov moto je, vsaj tako vidim zadeve, čim več denarja v proračun. Ni pomembno na kakšen način, kajti dokler imaš moč in odločaš o tem, kaj je po tvoje prav in kaj ne, vodiš igro. Ko je treba, za to pripraviš nove mlade, ki bodo počasi prevzeli vodenje te igre.

Podobno se dogaja na področju davkov. Računovodje in davčni svetovalci poznamo predpise in vemo, kaj piše v njih. Celo postopamo v skladu z njimi, nato pa pride država in zakonite posle prekvalificira v nezakonite. Smešnica, kateri praviloma sledi jok, je vse hujša. V današnji reviji si lahko preberete, kako se je zakonsko predvideni neobdavčeni nakup lastnega deleža s pravilno uporabo pozicije moči spremenil v obdavčen posel. Svetovalci, ki so izvajali te posle, lahko trdijo, da so postopali v skladu z zakonom, zavezanci se lahko pritožujejo, toda to jim nič ne pomaga. Država gre svojo pot in s pozicije moči ji to uspeva. Podobno kot so to počeli z retroaktivnimi davčnimi postopki in so do zdaj zmeraj izgubili. Pa kaj? Saj plača proračun. Nikoli se ne ugotavlja osebna odgovornost posameznikov, ki so sprožili plaz nezakonitega in neustavnega odločanja in to kljub temu da se ve, kdo so.

Tudi politiki, ko se vzpenjajo na oblast, obljubljajo, da bodo delali v skladu z zakoni, potem pa to hitro pozabijo. Še več, veljavne zakone tolmačijo po svoje. Poglejte samo razpravo o efektivni davčni stopnji obdavčitve podjetij. Ustvarjajo mnenje, da vsi plačujemo davek po trinajstodstotni davčni stopnji, čeprav to ni res, kar si lahko v nadaljevanju preberete v analizi te obdavčitve.

Včasih oziroma še danes upamo, da bo vsaj vrhovno sodišče razumno. Mnogi velike upe polagajo na odločitve evropskega sodišča. Toda za vse to mora biti izpolnjen bistveni pogoj. Morate biti dovolj mladi, da boste v jeseni življenja dočakali odločitev, ki pa je lahko tudi negativna. Tako me je pred kratkim presenetil zapis vrhovnega sodišča v obrazložitvi ene od sodb. Priča, ki je bila glavna priča davčnega zavezanca, je v zaslišanju povedala tisto, kar naj bi bilo res, sodniki vrhovnega sodišča pa so zapisali, da povzetek izjave priče v javni listini izkazuje le, da je na zaslišanju izpovedala tisto, kar je zapisano v zapisniku, ne pa tudi, da je resnično, kar je izpovedala. Ostal sem brez besed. Leta in leta upaš na uspeh, potem pa tak poraz.

Podobno kot leta in leta čakamo na uspeh naše nogometne reprezentance, ki pa tone vse globlje. Zato gledamo v nebo in upamo, da se bo zgodil čudež.

Torej, če želite biti na tekočem, kaj se dogaja na področju davkov in računovodstva, vam predlagam, da berete revijo Denar ali obiščete naša izobraževanja. Sredi novembra se bomo zbrali v Rogaški Slatini na 42. davčnoizobraževalnih dnevih in na 7. kongresu slovenskih davčnih  svetovalcev. Na enem mestu boste prejeli veliko informacij ter se v jeseni življenja družili s kolegi.

Mag. Ivan Simič

Vir: https://revijadenar.si/

Mogoče vam bo všeč