Nekategorizirano

Radgonske gorice: Z omejevanjem socialnih stikov, ob zaprtih gostilnah in restavracijah, so vinarji potegnili krajši konec!

Dogajanje ob martinovem ponavadi pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Čeprav bo letos zaradi covida-19 dan minil brez slavij, pa je za vse tiste, ki živijo izključno od grozdja in vina, to največji praznik.

Vinogradniki, je bila letošnja letina obilnejša od lanske, a so se zaradi aktualnih razmer znašli v nezavidljivem položaju. Poraba vina se je zaradi omejevanja družabnega življenja zmanjšala, država pa je vinarjem pomagala med drugim s krizno destilacijo in skladiščenjem vina. V ta namen je porabila 5,56 milijona evrov, pri čemer so za destilacijo namenili 6,87 milijona litrov vina, za skladiščenje pa 752.000 litrov.

Radgonske gorice sodijo med večje slovenske vinogradniško vinarske družbe. Epidemija covid-19 je močno zaznamovala poslovanje teh podjetij, kajti z omejevanjem socialnih stikov je padla tudi konzumacija vin in šampanjcev. Kako iz težav, so se ta teden vinarji pogovarjali s kmetijskim ministrom, nekaj tega je bilo zajetega že v 6. paketu protikorona zakonov, nekaj bo v sedmem.

Seveda bodo ob koncu poslovnega leta temu primerni rezultati. V Radgonskih goricah, kjer so vsako leto od zasebnikov odkupili precejšnje količine grozdja, so tokrat odkup zmanjšali za petino, celotno proizvodnjo pa za kakih 15 odstotkov. Sam vinski letnik 2020 po kakovosti in obsegu ocenjujejo kot dober, ocenjuje direktor Radgonskih goric orut Cvetkovič.

V vinskih kleteh bo ostalo precej  neprodanega vina, čeprav sta po besedah Boruta Cvetkoviča prav november in december za vinarje komercialno najbolj pomembna meseca. Je pač tako, da z omejevanjem socialnih stikov, ko so zaprte gostilne in restavracije, tudi poraba vina in penin močno upade.

VIDEO:

 

Mogoče vam bo všeč