Nekategorizirano

Sledi ključni teden za sklenitev dogovora o Brexitu

Evropska unija in Združeno kraljestvo se v ponedeljek po več mesecih neuspeha začenjata z zadnjim krogom trgovinskih pogajanj, v upanju, da se bosta dogovorili o načrtu prihodnjih odnosov.

Težka vprašanja

Ta teden je treba doseči napredek pri pogajanjih o brexitu, je dejal britanski okoljski minister George Eustice.

“To mora biti teden, v katerem se stvari začnejo, ko razčlenimo nekatera od teh težkih vprašanj, jih rešimo in dobimo nekatere obrise dogovora,” je v nedeljo za News  dejal Eustice. V nasprotnem primeru bo težko in časa nam bo začelo zmanjkovati.  Irski zunanji minister Simon Coveney je v nedeljo za isto televizijsko postajo dejal, da je dogovor o brexitu “zelo težko doseči, a vseeno zelo mogoč”. “Zmanjkuje nam časa,” je Coveney povedal za Sky News.

Britanci so EU zapustili januarja, a gospodarske posledice ločitve bodo začutile šele konec leta, ko se konča prehodno obdobje.

Britanija je po referendumu leta 2016 dramatično končala 47-letno članstvo v EU in prekinila napete odnose, ki jih zaznamuje evroskepticizem, zlasti med starejšimi volivci. Odnose med Londonom in Brusljem je zdaj mogoče urediti s trgovinskim sporazumom, vendar le, če bodo pogajanja, ki trenutno potekajo, obrodila sadove, kar trenutno zaradi večjih nesoglasij ni verjetno.

Uradniki na obeh straneh Kanala menijo, da je videokonferenca, ki bo potekala v četrtek, zadnja priložnost za napredek.

To daje evropskemu pogajalcu Michelu Barnierju in njegovemu britanskemu kolegu Davidu Frostu le štiri dni časa za reševanje sporov, ki od marca niso napredovali.

Če se to zgodi, bo imel Evropski parlament do konca leta na voljo dovolj časa za ratifikacijo sporazuma.

Vrnitev na carino

Neuspeh pogajanj bi pomenil, da bi Britanci z Evropo trgovali po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (STO), kar bi pomenilo visoke carine, kvote in druge ovire v trgovini med obema stranema, ki že desetletja deluje brez omejitev.

Današnje britansko gospodarstvo, šesto največje na svetu, temelji na članstvu v EU. London kot finančno središče, avtomobilske tovarne in multinacionalke so uživali dostop do evropskega trga s 450 milijoni potrošnikov. Zaradi nevarnosti, da bi vse to prišlo pod vprašaj, so velika britanska podjetja vlado prosila, naj v pogajanjih najde kompromis in se skuša dogovoriti o dogovoru, ki je čim bolj podoben članstvu v EU, četudi to pomeni, da mora Britanija upoštevati nekatere evropske zakone.

Ko je lani oblast prevzel zagovornik Brexita Boris Johnson, je London ubral drugačno pot in si prizadeval za sporazum o brezcarinski trgovini, pa tudi, da bi se Britanci lahko odločali sami. Pogajanja Barnierja in Frosta so zastala pri treh ključnih vprašanjih.

Ribištvo je gospodarsko najmanj pomembno, vendar je politično eksplozivno vprašanje. Evropa želi ohraniti dostop do britanskih voda, bogatih z ribami.

 

Francoski, belgijski, danski in nizozemski ribiči že stoletja lovijo v britanskih vodah, a London zdaj to želi spremeniti, da bi prispeval britanskim obalnim skupnostim, ki odločno zagovarjajo brexit.

Gospodarska konkurenca

Druga ovira dogovora je nezaupanje Evropejcev, da bodo Britanci tudi v primeru dogovora igrali po pravilih zunaj enotnega trga.

Ta zaskrbljenost se je povečala, ko je Johnsonova vlada v parlamentu predlagala ukrep, ki krši predhodno doseženi dogovor med obema stranema, vključno z mednarodnim pravom.

V skladu s trgovinskim sporazumom bi lahko britanska podjetja imela milejše okoljske predpise ali predpise o varnosti hrane, zaradi česar bi lahko svoje izdelke prodajala ceneje v EU, kjer bi morali njihovi tekmeci upoštevati strožja pravila. Da bi ohranila pošteno konkurenco, EU poziva Britanijo, naj ne znižuje dosedanjih doseženih standardov in sodeluje pri določanju prihodnosti.

EU je zaskrbljena tudi zaradi tega, da bodo Britanci subvencionirali podjetja, kar jim bo dalo prednost pred podjetji v evropskih državah, kjer je nadzor državne pomoči strog.

Za reševanje teh vprašanj EU predlaga, da sporazum vključuje nekakšen izreden mehanizem za kaznovanje, če stranka krši pogoje.

Kako se bodo stvari odvijale v prihodnjih urah in dneh, je težko napovedati.

Mogoče vam bo všeč