Nekategorizirano

PU Celje: »Specialiste za vlome, kraje in tatvine zapustila boginja sreče«

Kot pri vsakem početju, posebej pri nečednem povezanim z ogrožanjem premoženja, premičnega in nepremičnega, ali  celo življenja samega, slej ko prej do napake v »sosledju« zakrivanja ali zamegljevanja sledi svojega kaznivega dejanja zoper premoženje in telo.

Na videz zguljena fraza pri obveščanju javnosti, policija dela na zbiranju dokazov, je na sledi storilcem  več kaznivih dejanj, kot so vlomi v stanovanja, lokale, poslovne prostore, velikokrat ob strokovnem delu  inšpektorjev in drugih pooblaščenih  oseb za spremljanje in odkrivanje storilcev kaznivih, inkriminiranih dejanj pa  le pripelje do končnega in konkretnega rezultata.

Tako je tudi na območju PU Celje, kjer  so  v zadnjih mesecih obravnavali več vlomov v gostinske lokale in v vozila ter več tatvin v trgovinah.
Ob skrbnem in potrpežljivem delu ter na   podlagi  pridobljenih  posnetkov  video  nadzornih  kamer  in  zbiranja obvestil  so ugotovili, da sta v trgovinah kradla 32-letna Celjanka in 34-letnik z območja  Šmarje  pri  Jelšah.  Ko so  jima pred dnevi odvzeli prostost, sta imela pri sebi ukradene električne aparate in več  ukradenih steklenic žganja.

Na podlagi zbranih dokazov in obvestil so ugotovili, da sta od novembra lani do prijetja  storila kar 13 kaznivih dejanj ter ukradla, ali protipravno odtujila (brez plačila) za dobrih 1.700 € stvari.
Zoper njiju so spisali kazensko ovadbo, na podlagi te ovadbe pa so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki ju je po zaslišanju izpustil na prostost.

Da to ni vse potrjuje delo policistov in kriminalistov na zbiranju podatkov v zvezi vlomi v gostinske lokale in v vozila tekom letošnjega  februarja. Februarja 2019 so na območju Celja z intenzivnim zbiranjem obvestil in poostrenimi nadzori območij, kjer so bili izvršeni  vlomi, odvzeli prostost 42-letnemu Celjanu osumljenemu najmanj štirih vlomov v gostinske lokale v Celju  in štirih vlomov v vozila Celju.
Zaradi suma storitve kaznivih dejanj Velike tatvine po čl. 205/I KZ-1  si je pridelal privedbo preiskovalnem sodniku, ki ga je za začetek »nagradil« z priporom.

Kako dolgo in ob kakšni kazni kot odgovor na storjena kazniva dejanja v oblik sankcij, bodo razmišljali  storilci in kdaj in kolikor bo to vplivalo na prihodnje  vedenje v obliki ponovitev že evidentiranih  kaznivih dejanj ali pa bo prišlo do korenitih sprememb,  lahko samo  predpostavljamo.

Do takrat pa položimo roko na srce bodočim »hudičevim« vajencem  naj si izberejo drugo donosnejšo in bolj legalno »gospodarsko« vejo, kjer bodo prišli do izraza njihovo znanje in veščine.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč