Nekategorizirano

Skopje: »Makedonski zapori postajajo balkanski »Alkatraz«

V makedonskem zaporu Šutka  sta v četrtek dva zapornika pretepla nekdanja ministra Mileta Janakievskega in Spira Ristovskega, ki sta od srede v 30-dnevnem priporu zaradi suma organizacije nasilnega vdora v parlament v Skopju leta 2017, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju časopisa Lajm, ki izhaja v albanskem jeziku, se je včeraj  v zaporu v Šutki zgodil incident. Po njihovem mnenju se je član Kumanovske skupine  z začetnicami E.K.,  nasilno spravil nad nekdanjega ministra za promet in zveze Mileta Janakievskega in mu povzročil telesne poškodbe..  Zahvaljujoč  hitremu  posredovanju organov zapora, je bila preprečena hujša nesreča. Kot vedo povedati zaupni viri, naj bi do stika in incidenta prišlo na zaporskem  dvorišču. Po do sedaj znanih informacijah so napadalci (napadalca) zaporniki, obsojeni za udeležbo v oboroženem spopadu v Kumanovem 2015, med pripadniki nelegalne skupine, ki je vstopila iz Kosova na ozemlje Makedonije, z namenom destabilizacije izzvati nemire. Takrat je prišlo do spopadov med enotami policije in te nelegalne skupine v »Divo naselje«. Gre za del Kumanova, ki je pretežno poseljen z Albanskim življem.

Kar smo mnogokrat gledali  in doživljali samo v ameriških  filmih in njih zgodbah, se sedaj dogaja v makedonskih zaporih. Komunist Zaev kruto obračunava z opozicijo!

To, da je bil bil fizični napad vnaprej pripravljen, povedo tudi viri, da sta zapornika, ki sta zaradi že zgoraj omenjenih  kaznivih dejanj obsojena na 40 let zapora, to že dalj časa vedela, da kot bodoča pripornika prihajata dva nekdanja ministra iz vrst VMRO-DPMNE  v eni od vlad Nikole Gruevskega.

Če je sploh v tolažbo, oba pripornika, Janakievski in Ristovski, sta priprta v »Haškem« oddelku, ki bi naj bil »rezerviran« za pripornike, ki bi naj ali bi morali biti izolirani od preostalih priporniških kril, kot pravijo zato, ker  so preostala v katastrofalnem  stanju v vseh ozirih.

Stanje glede napada in poškodb, ki sta jih dobila oba pripornika, se je  tekom dneva in večera stopnjevalo  z reakcijami opozicije ter  njihovih predstavnikov. Hristijan Mickovski ter predstavniki so želeli priti v splošno mestno bolnišnico 8. september. Bili bi naj  grobo zaustavljeni    od pripadnikov policije ter njihove specialne enote Alfa.

Stanje po spremembi oblasti v Makedoniji se ni spremenilo na boljše prav v nobeni prvini, po čem bi ali bi se naj odlikovala oblast, ki nastopi za neko garnituro o kateri povedo samo najslabše.  Žal meni kot intenzivnemu opazovalcu dogajanja v tem delu Evrope, ki se mu reče Balkan, žal ne samo v zemljepisnem smislu, mi niso všeč  početja, za katera aktualni oblastniki pravijo da so napredna proevropska  in še kaj.  PRO že ampak kaj , proevropskosti pač tukaj žal ni.
Dobro obvladajo samo eno obrt po mojem  vedenju, to je »farbanje« mednarodne skupnosti. In v konkurenci,  ki jo imajo v tem delu Evrope so tako rekoč pri vrhu.
Če je to kakšen atribut državnosti s katerim se lahko postavljajo, naj!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč