Nekategorizirano

Liderji petih pomladnih strank o razvojnih vprašanjih Slovenije

Ljudski pregovor pravi, da se dan po jutru pozna. In če je bila sinočnja javna tribuna, ki jo je v celjskem Narodnem domu pripravil Inštitut dr. Antona Korošča, na kateri je za isto mizo o razvojnih vprašanjih Slovenije spregovorilo pet prvakov slovenskih pomladnih strank, Janez Janša SDS, Marko Zidanšek SLS, Matej Tonin NSi, Franc Kangler NLS in Aleš Primc GOD pregovorno jutro, se bo to odražalo na junijskem dnevu, na katerem bomo volivci odločali o tem, komu zaupati poslanske mandate v Državnem zboru.

Tudi zato je prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša izrecno poudaril, da je sodelovanje desnosredinskih strank nuja, če želi Slovenija vnovič razvojno napredovati.  Po njegovih besedah imajo pomladne stranke v svojih programih veliko skupnih točk pri odgovorih na ključna razvojna vprašanja Slovenije. Podobne poglede si po besedah Janeza Janše delijo  Med drugim delijo  pri urejanju gospodarskega in poslovnega okolja, v katerem bo lastnina spoštovana in bodo solidarni, a le do tistih, ki si sami res ne morejo pomagati.  Pri tem je omenil »armado« nekaj sto tisoč upokojencev, ki po štiridesetih letih dela za svoje minulo delo prejemajo mizerne pokojnine po nekaj sto evrov, in so že prestopili prag revščine. Na drugi strani pa nekaj tisoč posameznikov uživa nezaslužene privilegije. “Zato je potrebna  izravnava v smer pravičnosti in v skupini teh strank, mogoče pa še pri kateri, vidim potencial, da to naredimo,« je dejal Janša in dodal, da dokler tega in dokončne tranzicije Slovenije ne bomo izpeljali, vse dotlej ne bomo normalna država. Pogoj pa je seveda zmaga pomladne opcije na junijskih državnozborskih volitvah.

Da je med pomladnimi strankami, ki jih je za skupno mizo na javno tribuno Slovenija, kam  povabil Inštitut dr. Antona Korošca, obstajajo tudi razlike, se zaveda prvi človek NSi Matej  Tonin, vendar je teh krepko manj od tistih, ki jih povezujejo.  Med skupnimi pa je dodal debirokratizacijo države in reformo šolstva, med razlikami izpostavil odnos do upravljanja državne lastnine in reforme sodstva. V NSi, je rekel, ne želijo, da bi upravljanje državnih podjetij iz rok levih predali v roke desnih, prav tako si ne želijo, da bi slabe sodnike zamenjali z “našimi” sodniki, pač pa je treba za državna podjetja poiskati čim boljše lastnike, v sodstvu pa poskrbeti za neodvisne in dobre sodnike.

Marko Zidanšek, predsednik SLS,  je med bistvenimi točkami, ki se jih bo morala lotiti naveza pomladnih strank po zmagi na parlamentarnih volitvah, naštel varnost, gospodarstvo in lokalno samoupravo, posebej pa je poudaril potrebo po spremembah zakona o tujcih, da bi omejili priseljevanje tujcev, ki imajo pri nas že svojce, s tem pa znižali pritisk na slovensko socialno blagajno. Današnje srečanje je zanj pomembno sporočilo, da se tudi na desni sredini znajo pogovarjati, zato verjame, da jim letos skupaj lahko uspe prevzeti upravljanje države. Prav tako je zanj pomembna ekonomska svoboda, hkrati pa imamo previsoke davke. 

 

Vsebinskega oziroma programskega povezovanja pomladnih strank je zelo vesel predsednik stranke GOD Aleš Primc, ki je pred dnevi s Kanglerjevo NLS oblikoval koalicijo Združena desnica. Javno tribuno v Celju je ocenil kot zgodovinsko, ki bo med Slovenci zbudil novo upanje za boljšo prihodnost.  Sam je ob ključnih vprašanjih družinske politike, ki naj bi zagotovila večjo rodnost, posebej poudaril tudi pomen slovenskega kmetijstva, ki se danes utaplja v birokratskih labirintih. »Pustimo kmetu počenjati tisto, za kar je kmet, in to je obdelovati zemljo, pitati živino, rešimo jih birokratskih spon in s tem zagotovimo večjo prehransko zadostnost v Sloveniji.«

Franc Kangler, predsednik programskega sveta NLS,  je zagovarjal skrb za pravno in pravično državo, saj bo potem manj težav tudi na drugih področjih. Sedanji oblasti očita, da je povsem pozabila na malega človeka, igra se z zdravstvom, vojsko, policijo. “Očitno si nekdo želi, da se sistem zruši. Zato je prav, da jim jasno damo vedeti – če smo se za Slovenijo borili leta 1991, se bomo na demokratičen način tudi zdaj,” je še dejal Kangler.

 

V sklepni misli je predsednik SLS Marko Zidanšek med drugim dejal, da je: “bistveno , da povežemo ljudi, jim damo novo upanje, tiste, ki niso volili, pa  spomnimo, da prihaja nov čas, da premagamo tisti del volilnega telesa, ki se na volitvah zmoti. Ni več časa izgubljati še štiri leta.”  Prav zato bo v tem predvolilnem času še nekaj podobnih javnih tribun, na katerih bodo prvaki pomladnih strank ljudem predstavljali programe, ki z njihov zmago na volitvah prinašajo vedrejšo prihodnost Slovencem. Ni zaman, da je poslanec SDS Vinko Gorenak dogajanje v celjskem Narodnem domu pospremil z mislijo: »Tole me hudo spominja na prvi nastop Janše, Bajuka in Podobnika leta 2004. Posledica je bila najboljša vlada 04-08. Danes so tu Janša, Zidanšek, Tonin, Kangler in Primc. Naj se 04-08 ponovi v času 18-22.«

 

Mogoče vam bo všeč