Nekategorizirano

PRIPRAVITE SI HIT KAVO DALGONA DOMA

V zadnjem času se po internetu bliskoviti širi nov način priprave kave, ki jo imenujejo dalgona. Nastala je kot južnokorejski odgovor na samoizolacijo in na prepoved druženja v njihovih popularnih kavarnicah. Menda je Južna Koreja dežela z največjim številom kavarnic na 1000 prebivalcev na svetu. To je na poseben način pripravljena »stepena« kava.

 Dalgona kavo pripravimo s stepanjem enakih delov instant-kave, sladkorja in vroče vode. Čez nekaj časa postanejo osnovne sestavine kremaste. Nato v kozarec nalijemo mleko in nanj »naložimo« kremasto maso. Uporabimo lahko toplo ali hladno, celo ledeno mleko. Narediti je možno še druge različice tako, da dodamo nekaj drobno mlete kave, kakav, zdrobljene kekse, med in še kaj. Opozoriti je potrebno, da te kave ni mogoče narediti iz običajne kave, saj le instant-kava omogoča kremasto strukturo napitka.

 Video v nadaljevanju nas pouči, kako si pripravimo dalgona kavo s stepanjem z ročno metlico. Prikazani so trije recepti: za običajno pripravo, za ledeno verzijo in za kavo z dodatkom kakava.

 Takšen način priprave kave se je najprej pojavil v Indiji. V začetku so jo vedno pripravljali s toplim mlekom, kasneje je prišel način s hladnim mlekom in nato z ledenim mlekom (mleko s kockami ledu). V Indiji ji rečejo »phenti hui coffee« ali »stepena kava«. Kavo so tujci poimenovali tudi indijski kapučino, indijska kava, pakistanska kava, Desi kava ali stepena kava. Vendar se njeno uživanje ni razširilo po vsem svetu.

 Ta način priprave kave je šele s pandemijo Covid-19 virusa postal povsod popularen. Južni Korejci so na svojih omrežjih drug drugemu svetovali, kako jo je potrebno pripraviti, da so lahko tudi doma uživali v pitju kave. V šali ji domačini sedaj pravijo »karantenska kava«. S tem je kmalu postala popularna še drugje po svetu.

 Začetnik te »norije« in »izumitelj« imena kave je južnokorejski igralec Jung Il-woo, ki je vodil TV-šov Stars’ Top Recipe at Fun-Staurant. Eden izmed udeležencev oddaje je pripravil stepeno kavo. Okus je bil igralcu všeč in primerjal ga je z okusom korejske medene slaščice dalgona. Tako je kava dobila novo ime. Glede na to, bi lahko njeno ime poslovenili v »medena kava«. Gledalci oddaje so množično pričeli s pripravo kave in zadeva se je kakor požar razširila po vsej južni Koreji. Kmalu nato pa je zajela svetovni splet.

 Čeprav je bila na začetku le napitek, ki si si ga pripravil in užival doma pred TV-ekranom, so ga kmalu posvojile kavarnice. Sedaj, ko so odpravili karanteno v južni Koreji, ga že na veliko ponujajo. Še trenutek ali dva (torej čez kakšen mesec dni) bo tudi pri nas mogoče v marsikateri kavarnici naročiti dalgona »medeno« kavo. Boste videli!

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč