Nekategorizirano

Pripadniki 28. slovenskega kontingenta uspešno zakorakali v peti mesec delovanja v operaciji Unifil

Pripadniki 28. slovenskega kontingenta Unifil so naloge v Libanonu prevzeli julija, nastanjeni so v bazi Shama. Slovenski kontingent sestavljajo častniki, ki delujejo v poveljstvu sektorja Zahod, in podčastniki, ki uspešno opravljajo izvidniške naloge znotraj območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni del Libanona. Za svoje delo so bili pohvaljeni s strani poveljnika sektorja.
Trenutne naloge Unifila so, ob upoštevanju ukrepov za ohranjanje zdravja, osredotočene na nadzor območja, ki se izvaja samostojno in v koordinaciji z libanonsko vojsko, na koordinacijo aktivnosti med Izraelom in libanonskimi oblastmi ter v pomoč civilnemu prebivalstvu.

Izrael je zaradi napadov Palestinske osvobodilne organizacije leta 1978 vkorakal v Libanon, da bi uničil palestinska oporišča. Varnostni svet OZN je z resolucijama št. 425 in 426 marca 1978 dosegel prekinitev spopadov in ustanovitev ter poznejšo napotitev sil Unifila (United Nations Interim Force in Lebanon) v južni Libanon. Prvotni namen je bil nadzor umika izraelskih oboroženih sil iz Libanona in premirja med državama, vendar so nestabilne razmere zahtevale stalno navzočnost sil OZN. Zadnjemu oboroženemu spopadu med Izraelom in oboroženim krilom Hezbolaha julija 2006 je sledilo sprejetje resolucije Varnostnega sveta št. 1701, ki opredeljuje povečanje moči Unifila na največ 15.000 vojakov. Razlog za takšno odločitev so razmere v Libanonu, ki ogrožajo mednarodni mir in varnost.  

Slovenska vlada je 7. septembra 2006 sklenila, da k reševanju razmer v Libanonu prispeva z napotitvijo do 12 pripadnikov Slovenske vojske; prvi pripadniki Slovenske vojske so bili v operacijo Unifil napoteni decembra 2006.

Mogoče vam bo všeč