Nekategorizirano

Covid-19: Potrjenih 464 okužb ob 2.063 opravljenih testih

Včeraj so opravili 2063 testiranj na novi koronavirus in potrdili 464 okužb. Delež je bil 22,49-odstoten in se znižuje. “Reprodukcijsko število R je v Sloveniji padlo pod ena,” je danes na tiskovni konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

To pomeni, da ena okužena oseba okuži manj kot eno novo osebo, širjenje virusa se tako umirja. “Kljub temu se ne smemo veseliti prehitro in upoštevajmo samozaščitne ukrepe,” še poudarja Kacin.

Kot še pravi Kacin, se ne smemo veseliti prehitro. “Bodimo previdni, razmere po Evropi ostajajo zelo resne. Ostanimo odgovorni, upoštevajmo samozaščitne ukrepe in odložimo vse nepotrebne poti na kasnejši čas,” je dejal.

Kljub temu, da se trend novih okužb vztrajno zmanjšuje, pa na drugi strani ostaja velik problem naraščanje hospitaliziranih oseb. Včeraj je namreč bolnišnično oskrbo v Sloveniji potrebovalo 1143 bolnikov, intenzivno nego pa 190. V bolnišnice so včeraj sprejeli 89 bolnih, 53 so jih odpustili. Umrlo je 24 ljudi, od tega 18 v bolnišnicah in 6 v domovih za starejše občane.

Tudi v UKC Maribor je število covid bolnikov še vedno v porastu. Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov je v primerjavi s prejšnjim dnem naraslo za 14 in zdaj znaša skupno 187 – od tega jih je bilo na intenzivnem zdravljenju 38. Prav tako so zabeležili povečanje števila smrti za 2, zdaj število vseh umrlih znaša 47. Skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov je na omenjeni dan znašalo 224.

Na dopoldanski vladni covid novinarski konferenci je sodeloval tudi direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Tam so včeraj dokončali nove prostore za covidne bolnike. To jim je uspelo v rekordnem času, v desetih dneh, je povedal Poklukar, ki se je zahvalil vsem sodelujočim pri projektu.

V UKC Ljubljana je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 291 pacientov s covid-19, od tega 59 v enotah intenzivne terapije in 232 v enotah, v katerih hospitalizirajo ljudi, ki ne potrebujejo intenzivnega zdravljenja. “Hkrati smo imeli 45 pacientov na telemetriji,” je še dejal Poklukar.

Mogoče vam bo všeč