Več

Primer dobre prakse povezovanja slovenskih turističnih ponudnikov

»Slovenija od kod lepote tvoje?« Pa se res zavedamo lepot, ki nam jih ponuja naše domače okolje in pridne roke? Obisk tujih turistov skokovito narašča, kar je moč opaziti tako v statističnih objavah kot tudi na ulicah večjih mest in najbolj znanih turističnih destinacij v Sloveniji.

Ste se kdaj vprašali, kako celovito in zanimivo ponudbo bi lahko ponudili, če bi se ponudniki združili, dopolnjevali in skupaj tržili ponudbo in storitve? Prav gotovo bi to zelo pripomoglo k večji prepoznavnosti in sledenju trenda trajnostne in celostne ponudbe. Manjši, a zelo pomembni, ponudniki turistične ponudbe se sami težko dovolj učinkovito tržijo, zato je povezovanje še toliko pomembnejše. Toda zakaj je povezovanja tako malo? Zaradi strahu pred konkurenco? Vsekakor je potrebno narediti premik v glavi in se zavedati, da je raznolikost ponudbe za vse dodana vrednost. Gost, ki prepozna lokacijo kot zelo zanimivo in raznoliko, se bo na tej lokaciji zadržal dlje časa in denar, ki ga bo za to porabil, po lastni presoji razdelil na primerne deleže. Če gosta nič ne navduši ali zares prepriča, dodatnega denarja tako ali tako ne bo porabil za več kav, kot jih lahko spije in več obrokov, ki jih lahko poje ali za več masaž, če mu niso prav zares osnovna prioriteta njegovega dopusta.

Predvsem večja podjetja, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo menijo, da so samozadostna. Pa so res? Gost, ki izbira v katere terme bo odšel, se odloča tudi na podlagi tega, kaj bo novega doživel, kakšne izkušnje je imel v preteklosti in kje bo dobil več za določeno ceno. Gost svoja potovanja načrtuje po več mesecev vnaprej, saj mu je čas dopusta izjemno pomemben.

Slovenija je vsako leto bolj prepoznana v svetu kot zelena in trajnostna destinacija. Zakaj torej gostu ne bi ponudili možnost 5* zelenih doživetij? Nekdo, ki je z osnovno storitvijo sicer zadovoljen, a ga je nekaj posebej navdušilo, bo destinacijo priporočil tudi drugim, se morda ponovno odločil za isto, zelo verjetno pa podobno izkušnjo.

Zelo veliko priložnosti je v povezovanju nastanitvenih obratov s ponudniki izletov ter ponudniki tradicionalne lokalne ponudbe. Doživetij namreč ne ustvarjajo stavbe, temveč ljudje, izročilo in dobro ohranjeno podeželje z raznoliko ponudbo.

Odličen primer povezovanja in trženja kot celota je Koroška. Verjetno temu botruje položaj regije, ki je nekoliko bolj odmaknjen. Primer dobre prakse se tako kaže na ravni regije, kot posameznih ponudnikov. Regija se namreč predstavlja celostno, ponudniki se med seboj poznajo in sodelujejo. V kolikor prideš na Koroško k enemu ponudniku, ti bo svetoval, kaj si še lahko pogledaš in doživiš tudi pri »konkurenci«, saj se zavedajo, da močna ponudba ustvari zanimivo destinacijo, gost pa od njih odide poln novih doživetij.  Kako tako destinacijo doživi gost, ki je obenem tudi ponudnik turističnih storitev, si lahko več preberete tu – https://www.veseladozivetja.si/blog/69-slovenska-koroska-forgotten-pearl-2)

Delček zapisa iz zgornje povezave: »Našli smo namreč kmetijo tik ob bivšem smučišču, kjer so nas prijazno postregli in nam namenili nekaj svojega časa, kljub temu, da je bila ura sedem zvečer in so bili ravno pri večerji. Ponudili so nam del svoje večerje, za nameček pa nam je niso želeli računati. Kljub vsemu smo jim večerjo plačali, ker je bila res odlična in prijaznost na zelo visokem nivoju. Kmetijo smo polni prijetnih občutkov in začudenja, da kar po tri do štiri generacije živijo v isti hiši in da se na večerji pri eni hiši zbere celoten zaselek, odšli nazaj v dolino.”

 

Tanja Vesel

je strokovna sodelavka portala www.veseladozivetja.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Več