Dogodki in prireditveprometSlovenijaVečVideo

Agencija zaznava opuščanje pripetosti z varnostnim pasom

Agencija za varnost prometa je zaznala padec pri uporabi varnostnega pasu pri smrtnih prometnih nesrečah do konca letošnjega oktobra. Uporaba varnostnega pasu je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala le 52 %. Gre za 17-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od skupno 25 umrlih voznikov osebnih avtomobilov, je bila uporaba varnostnega pasu ugotovljena pri le 13 voznikih.

Še slabše stanje agencija ugotavlja pri stopnji uporabe varnostnega pasu pri umrlih potnikih, ki znaša le 45 %. Padec je tako kar 32-odstoten v primerjavi z enakim obdobjem lani. Pri 11 umrlih potnikih v osebnih vozilih je bila uporaba varnostnega pasu ugotovljena le pri 5 umrlih potnikih. Pri tem agencija dodaja, da je do konca oktobra letos umrlo kar za petino več potnikov kot lani.

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih. Le en klik varnostnega pasu vam lahko reši življenje!

Video opozarja na dosledno pripenjanje z varnostnim pasom

 

vir: https://www.avp-rs.si/agencija-za-varnost-prometa-zaznava-opuscanje-pripetosti-z-varnostnim-pasom/

Mogoče vam bo všeč