FilatelijaizobraževanjeljudjeVečzgodovina

Nova poštna znamka – Kmečke hiše na Slovenskem – Kavčnikova domačija

Pošta Slovenije je izdala novo znamko – Kmečke hiše na Slovenskem – Kavčnikova domačija.

Kako so živeli ob ognju in dimu?

 Kavčnikova domačija v Zavodnjah nad Šoštanjem je urejena kot muzej in predstavlja najjužneje ohranjeno alpsko dimnico v evropskem prostoru. Dimnica je bila domnevno od 16. stoletja poseben tip stanovanjske hiše z odprtim ognjiščem in pečjo, v kateri so kuhali in pekli v enem samem prostoru. Pogosto so z ljudmi v dimnici živele tudi domače živali. Ta tip stavbe se je ohranil do konca 18. stoletja, ko se je povečala skrb za požarno varnost. Tudi sicer so k dimničnemu prostoru postopoma prizidali še druge prostore, močno pa je dimnico izpodrinil  tip hiše s črno kuhinjo in osrednjim bivalnim delom ali hišo.

Dimnični tip hiše je bil razširjen na celotnem alpskem in osrednjeslovenskem prostoru, tudi pri Nemcih, Madžarih in Hrvatih. V Sloveniji se je ta tip hiše najdlje ohranil na Pohorju in Kobanskem. Kavčnikova domačija je v stanovanjskem delu ohranila dimnico, ki je stara okoli 400 let. Sicer pa so bili ostali prostori prezidani in dozidani, saj je bila hiša stalno naseljena vse do leta 1981.

Danes je hiša muzejsko obnovljena in urejena, zanjo pa skrbi velenjski muzej. Predstavlja izjemno pričevanje ene najstarejših bivalnih kultur, ki je predstavljala tudi bivanjsko simbiozo človeka in domačih živali v skupnem prostoru.

 

Prof. dr. Janez Bogataj

 

Poleg znamke je bil izdan tudi ovitek prvega dneva ter žig.

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74015/Kmecke-hise-na-Slovenskem-Kavcnikova-domacija

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija