Nekategorizirano

Preskrba s hrano v drugem valu epidemije ni ogrožena

Vlada RS je ponovno razglasila epidemijo z namenom zajezitve širjenja okužb s covid-19. V prvem valu epidemije je takratno stanje v državi vplivalo na agroživilsko verigo ter na nekatera druga področja, povezana s kmetijstvom. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s hitrimi in učinkovitimi ukrepi uspelo preprečiti ali zmanjšati negativne posledice epidemije mnogim kmetom, živilskim podjetjem in drugim, nazadnje tudi z določbami v PKP5 protikorona paketu. Zaradi resnega stanja okužb in potrebnih ukrepov za zajezitev, ministrstvo pozorno spremlja dogajanje na področju preskrbe s hrano v Sloveniji. Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije ne bo motena in ogrožena.

Kmetijski pridelki | Avtor Tomo Jeseničnik (Slovenia Info)
Zaradi širjenja okužb s covid-19 in s tem posledično razglasitve epidemije, ministrstvo tudi v drugem valu ne pričakuje, da bi bila ogrožena preskrba s hrano. Zato potrošnikom svetujemo, naj ne kopičijo zaloge s hrano, saj se s pretiranim nakupovanjem kvečjemu ustvarjajo motnje v trgovskih sistemih, kjer zaradi prevelikega povpraševanja ne uspejo pravočasno napolniti izpraznjenih polic.

Bi pa epidemija in posledično zaprtje določenih segmentov, ki so povezani s hrano in odkupom pri lokalnih dobaviteljih (restavracije, šole, vrtci, druge javne ustanove), lahko vplivala na morebitne viške in neprodane kmetijske in živilske proizvode. Kot že v prvem valu epidemije ministrstvo tudi tokrat poziva vse, da kolikor je mogoče posegajo po lokalnih produktih. Prehranske navade lahko še bolj usmerimo na domače proizvode, ki so sezonsko na voljo, so sveži in dostopni na lokalnem trgu ter niso vezani na dolge logistične poti. S tem dolgoročno zagotavljamo neodvisnost na prehranskem področju, zagotavljamo pa tudi stabilnost slovenskega podeželja, delovna mesta v sektorjih kmetijstva in ribištva ter ne nazadnje kakovost življenja vsakega posameznika.

Mogoče vam bo všeč