Nekategorizirano

Presenetljiva dejstva! ZDA v zadnjih 10 letih najbolj zmanjšale emisije CO2 v zgodovini energije

Ko je marca pred dvema letoma ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da se bodo ZDA umaknile iz Pariškega podnebnega sporazuma, kar se je čez nekaj mesecev tudi zgodilo, so se ga lotile vladne in nevladne okoljske organizacije z obtožbami, kako bodo ZDA s tem usodno vplivale na segrevanje ozračja. Trump ne bi bil Trump, če jim ne bi hladno odgovoril, da bi ameriško vztrajanje pri pariškem sporazumu ugonobilo ameriško gospodarstvo med tem, ko bi največji onesnaževalci, kot sta Kitajska in Indija, lahko še naprej mirno onesnaževali okolje. Seveda so v slovenskih dominantnih medijih prisluhnili le kvaziokoljskim organizacijam, Trumpa so postavili na  sramotilni pranger, ker da bo zapisan na črnem seznamu krivcev za globalno segrevanje. 

Pred dnevi je bila v Washingtonu mednarodna konferenca, na kateri je izvršni direktor “Mednarodne agencije za energijo” (IEA) Dr. Fatih BIROL  na skupni konferenci za medije s Sekretarjem (Ministrom) za energijo ZDA, Rick PERRY-jem postregel s presenetljivimi podatki, o katerih pa informacije do Slovenije niso pripotovale. Dopisniško in uredniško sito in rešeto dominantnih medijue je pač gosto, kakor je v njih očitna nestrpnost do Donalda Trumpa.

Skratka, zvršni direktor “Mednarodne agencije za energijo” (IEA) Dr. Fatih BIROL je povedal, da je bilo zmanjšanje emisij s strani ZDA v zadnjih desetih letih “največje v zgodovini energije”. Gre za skoraj 800 milijonov ton manj izpustov. Pri tem je pohvalil Sekretarja Perryja za prizadevanja za uporabo tehnologije “skladiščenja ogljika”.  Birolova izjava je le podkrepila stališče administracije predsednika Trumpa, da je izpuste toplogrednih plinov mogoče znižati s sodobnno tehnologijo in inovacijami, ne pa z davki in predpisi. 

Državni sekretar  za energijo ZDA Rick PERRY je novembra 2018 obiskal Madžarsko, Češko, Poljsko in Ukrajino in baltske države, Slovenije pa se je na daleč izognil, čeprav je imel kar nekaj mesecev v žepu povabilo za obisk naše države. Gotovo se je prej prepričal o razmerah na trgu energentov v Sloveniji, vključno z navezanostjo na ruske, in o vseh omejitvah, ki jih postavlja Slovenija pri tujih naložbah.

Strokovnjaki menijo, da je bilo omenjeno znižanje izpusta CO2 v ZDA v veliki meri doseženo zaradi velikega porasta proizvodnje zemeljskega plina, ki je nadomestil uporabo premoga. Dosežek ZDA glede radikalnega zmanjšanja izpustov CO2 pa je še toliko večji, ker so ZDA v letih 2017 in 2018 tudi dosegle izjemen gospodarski razvoj  z 2,8% gospodarsko rastjo in ustvarile 5,3 milijona novih delovnih mest, od tega okrog 450.000 v industriji!

Tudi glede tega vprašanja je imel Donald Trump prav, ko je poudarjal, da so ZDA pri zmanjševanju izpustov CO2 že naredile veliko več kot druge države, še zlasti je pri tem mislil na Kitajsko, Indijo itd., zato je tudi podpisal ukaz o izstopu iz Pariškega sporazuma, ki je nalagal nove obveznosti in omejitve razvitim državam, ne pa tudi Kitajski, s tem pa bi ZDA tudi oviral pri nadaljnjem gospodarskem razvoju.

Mogoče vam bo všeč