Nekategorizirano

Premier Janez Janša na delovnem obisku gosti avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza.

Premier Janez Janša na delovnem obisku gosti avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Predsednika vlad sta se sešla na delovnem zajtrku. Premierja sta se zavzela tako za skupen pristop v boju proti novemu koronavirusu kot nezakonitim migracijam. Kurz se je kasneje srečal s Pahorjem, s katerim sta govorila predvsem o pripravah na 100. obletnico koroškega plebiscita. Po delovnih obveznostih bosta premierja opravila še plezalni vzpon na Triglavski severni steni.

Kot je povedal Janša, so bili pogovori v veliki meri posvečeni sodelovanju v boju proti pandemiji bolezni covid-19. Dejal je, da je Slovenija številne ukrepe za boj proti epidemiji novega koronavirusa takoj na začetku, ko je vlada nastopila, v veliki meri povzela po Avstrijcih. Kurzu se je zahvalil, da so takrat s Slovenijo delili znanje, kako se spopasti z epidemijo.

Oba premierja sta si enotna tudi v nasprotovanju, da bi jeseni za obvladovanje okužb z novim koronavirusom ponovno sledilo popolno zaprtje javnega življenja in gospodarstva, kot je to bilo spomladi ob začetku pandemije covida-19, piše STA.

Premierja sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju. “Avstrija je visoko na prioritetni listi gospodarskih partnerjev Slovenije. Avstrija je tretji gospodarski partner v medsebojni izmenjavi blaga in storitev, prvi tuji investitor v Sloveniji,” je dejal Janša in dodal, da je Kurza obvestil, da slovenska vlada pripravlja nekaj t. i. debirokratizacijskih ukrepov, “na podlagi katerih bo slovensko poslovno okolje še bolj ugodno za investiranje”.

Premierja sta govorila tudi o nezakonitih migracijah. “Govorila sva o naporih, da se tukaj doseže bolj poenoten evropski pristop, in o nevarnostih, ki na tem področju nastajajo zaradi zaostrenih razmer v vzhodnem Mediteranu, kar se lahko odraža na povečanem pritisku že v prihodnjih tednih,” je dejal. V boju proti nezakonitim migracijam je po besedah slovenskega premierja ključno vprašanje zavarovanje evropskih zunanjih meja.

 

 

Mogoče vam bo všeč