Nekategorizirano

Globe za vse, ki ne spoštujejo karantensko odločbo

Inšpektorji so doslej opravili 21 tisoč nadzorov spoštovanja odločb o odrejeni karanteni. Karantena je odrejena ob prihodu iz držav z rdečega seznama, stiku z okuženo osebo ali okužbi s koronavirusom.

Karantena traja Traja 14 dni in se kljub temu, če je vmesni test negativen, ne prekine. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo do nedelje, 6.9. 2020,  izdanih okoli 67 700 odločb o odrejeni karanteni. V zadnjem tednu, torej od 31.do 6. 9. 2020, je bilo ob prečkanju meje izdanih 4.329 karantenskih odločb skupno od 22. avgusta pa je bilo na meji izdanih izdanih 10. 228 odločb o karanteni.

Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja ukrepa osamitve ali karantene kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov.
“Nadzor se izvaja vse dni, tako v mestih kot v oddaljenih krajih. Karanteno je potrebno preživljati na naslovu, ki je naveden v odločbi – kar ni nujno domači naslov. Pri nadzoru preverimo, ali se določena oseba nahaja na tej lokaciji, seveda pa tudi identiteto posameznika, kar pomeni, da je potrebno inšpektorju pokazati veljaven osebni dokument s fotografijo, ki ga je izdal državni organ, piše Žurnal.

Do konca preteklega tedna so inšpektorji izdali 168 prekrškovnih sankcij, od tega 8 opominov, 62 odločb z izrekom globe in 106 plačilnih nalogov. “Pogosta kršitev je, da posameznik ni prisoten na mestu, kjer bi moral preživljati karanteno.
Zgodi se, da nihče ne odpre vrat ali da nekoga v večstanovanjskem objektu ni možno najti. Najpogosteje gre v takih primerih za najemnike; na vratih pa njihovega priimka ni. Včasih ni mogoč dostop do zasebnega zemljišča – ker je le-to ograjeno, zvonec ne dela ali zvonca sploh ni in podobno. Dogaja pa se tudi, da osebe navedejo napačen oziroma lažen naslov. O teh primerih se sproti obvešča policij, ki v skladu s svojimi pristojnostmi opravi dodatna preverjanja in zoper takšne osebe uvede ustrezen postopek.

 

Mogoče vam bo všeč