Nekategorizirano

Predsednik vlade Janez Janša na rednem zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade Janez Janša se bo v četrtek, 15. in petek, 16. oktobra 2020 v Bruslju udeležil rednega zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice EU bodo v Bruslju razpravljali o epidemiološkem stanju, o odnosih z Združenim kraljestvom ter o podnebnih spremembah in odnosih z Afriko.

Evropski svet bo preučil trenutno epidemiološko stanje. Voditelji in voditeljice bodo razpravljali tudi o splošnem usklajevanju ter delu v zvezi z razvojem in distribucijo cepiva na ravni EU.

Evropski svet bo ocenil stanje v zvezi z izvajanjem sporazuma o izstopu in preučil potek pogajanj o prihodnjem partnerstvu med EU in Združenim kraljestvom. Voditelji in voditeljice bodo razpravljali o pripravah na vse scenarije, ki bi se lahko uresničili po 1. januarju 2021.

Voditelji in voditeljice EU bodo preučili napredek pri uresničevanju cilja, ki si ga je zastavila EU, tj. do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost. Voditelji in voditeljice EU bodo na podlagi načrta za uresničitev podnebnih ciljev do leta 2030, ki ga je sprejela Komisija, opravili orientacijsko razpravo o vprašanjih, povezanih s podnebnimi spremembami.

Evropski svet bo razpravljal tudi o odnosih med EU in Afriko, glede na razvoj dogodkov pa utegne obravnavati še druga zunanjepolitična vprašanja.

Mogoče vam bo všeč