Nekategorizirano

Do katastrofe le še en korak! Strašljiv rekord, kar 707 na novo okuženih s covid-19

V torek je bilo potrjenih 707 novih primerov okužbe s koronavirusom, testirali so največ ljudi do zdaj: 4902. Pozitivnih je bilo kar 14,4 odstotka testiranih, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. V bolnišnici je 210 bolnikov s covidom-19, dva sta umrla. V primerjavi s ponedeljkom se je število novih okužb skoraj podvojilo.

Med 707 potrjenimi primeri okužb je tudi 45 zaposlenih v zdravstvu. Med drugim so okužbo potrdili pri zaposlenemu v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča ter v Bolnišnici Topolšica.

Zaradi hitrega porasta števila okužb in polnjenja kapacitet v bolnišnicah se je v torek popoldan sestala Vlada RS v krizni sestavi, skupaj s Svetovalno skupino Ministrstva za zdravje. Sestanek je bil namenjen usklajevanju pred sprejemom novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za 2. val okužb.

Na današnji vladni novinarski konferenci so govorci poudarili:

– Razmere so vse bolj resne. Virus se ne le širi, ampak se širi vedno hitreje. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a razmere zahtevajo ukrepanje, saj do sedaj sprejeti ukrepi niso v zadostni meri pripomogli k zamejevanju širjenja virusa.

– Epidemija po Evropi narašča v praktično vseh državah.

– Tudi danes o novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Imajo pomoč regijskega tima ter tudi dodatno pomoč strokovnjakinj za okužbe, ki so jih zagotovili na ministrstvu za zdravje.

– Nove okužbe so zaznali tudi v DSO Rakičan (9 novih; skupaj je okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev) in DSO Petra Uzarja Tržič in v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi doma.

– Na oddelku Infekcijske klinike UKC Ljubljana je najmlajši bolnik star 42 let in nima pridruženih bolezni.

– Vsak je potencialno ogrožen. Sploh ob dejstvu, da je covid med nami. Ocenjujemo, da je okužen vsak 150. Slovenec.

– 10 odstotkov bolnikov s covidom-19 potrebuje hospitalizacijo, od teh pa 20 odstotkov intenzivno zdravljenje. Okuženo je veliko število zdravstvenih delavcev.

– Dr. Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana je povedal, da je povprečen čas zdravljenja na intenzivnih oddelkih 14 dni in več, zato jim zmanjkuje postelj za te bolnike. Opremo imajo, primanjkuje pa jim predvsem usposobljenega kadra, ki ga bodo delno nadomestili s premeščanjem kadra.

– Danes imamo na našem oddelku v Ljubljani 16 kritično bolnih posameznikov, ki potrebujejo podporo aparatov za mehansko predihavanje. Podatki kažejo, da nihče ni odporen.

– Gorenjska in Koroška sta regiji, v katerih imamo največ na novo okuženih. Jugovzhodna Slovenija, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje, se nahaja točno na sredini (šest regij ima večje število okužb in šest manj). Pričakovano je, da se število karanten, ki jih predlagajo epidemiologi, povečuje.

Mogoče vam bo všeč